ACTUALITATE

Opinie: O explozie necontrolată a muniţiilor depozitate în Transnistria poate fi echivalentă cu explozia din 1945 de la Hiroshima

post-img

Federaţia Rusă nu are niciun interes să-şi reducă prezenţa militară  din regiunea transnistreană, în contextul agresiunilor Rusiei din ultimii ani. Tocmai de aceea, retragerea trupelor ruseşti din Transnistria este mult mai dificilă faţă de acum 10-15 ani. De această opinie este Eugen Carpov, preşedinte al Comisiei parlamentare Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi. 

„Federaţia Rusă a devenit mult mai agresivă, în special în raport cu vecinii. Avem exemplul acţiunilor şi agresiunilor din Ucraina, Crimeea, Donbass. Federaţia Rusă a intrat într-un conflict puternic cu lumea occidentală. La momentul de faţă, Rusia nu are interes să-şi reducă prezenţa militară din zonă, din contra - să şi-o menţină”, explică Eugen Carpov.

În acest context, Carpov a mai menţionat că Federaţia Rusă are interesul de a depozita în Crimeea, inclusiv arme nucleare, tocmai pentru a influenţa o arie cât mai mare. La acest subiect s-a discutat şi despre depozitul de muniţii  de la Cobasna, localitate aflată sub jurisdicţia Tiraspolului, unde acum se află în jur de 20 de mii de tone de muniţii, cu termenul expirat. Potrivit lui Vitalie Stoian, general, fost Comandant al Armatei Naţioanle, aaceste muniţii reprezintă un pericol foarte mare, nu doar pentru Reublica Moldova, ci şi pentru întreaga zonă.

„Studiile arată că o explozie necontrolată la acest depozit poate fi echivalentă cu explozia din 1945 de la Hiroshima, care a nimicit în jur de 170 de mii de oameni (...) La momentul actual, de acest depozit are grijă Federaţia Rusă, poate de o mică parte are grijă forţele militare din regiunea transnistreană. Noi nu avem acces şi nu avem de unde cunoaşte, putem doar estima”, a explicat Vitalie Stoian.
 
„Pentru ca Republica Moldova să aibă acces la aceste muniţii, potrivit lui Vitalie Stoian, trebuie să fie voinţă din partea Federaţiei Rise şi a regiunii transnistrene. Trebuie o transparenţă, trebuie să fie asigurat accesul organizaţiilor internaţionale pentru verificarea situaţiei acestei muniţii. Noi cunoaştem la moment că această muniţie nu poate fi transportată, cel puţin acesta a fost argumentul Federaţiei Ruse. Trebuie o dezasamblare, o neutralizare a acestor muniţii”, spune Vitalie Stoian, care a amintit că din 2000 până în 2003, o parte din muniţii, inclusiv tehnică blindată, a fost transportată din Transnistria.

„Accesul la acest depozit trebuie să fie oferit de către Federaţia Rusă, sub preisunile comunităţilor internaţionale”, a conchis Carpov.

Potrivit invitaţilor, şansele practice de a fi reluat procesul de retragere a armatei ruse sunt cu mult maimici faţă de acum 10-15 ani. În pofida acestor concluzii, s-a menţionat că este foarte important continuarea dialogului privind soluţionarea problemei transnistrene.

„Vrem sau nu vrem Federaţia Rusă acţionează aşa cum acţionează. Pe de altă parte, însă, există un dialog, sunt sancţiuni, condiţionări, solicitări, impuse Rusiei.  Este important ca Republica Moldova să fie parte a acestor mesaje, parte a acestor solicitări făcute de UE, SUA şi alţi parteneri.  Să fim parte a acestui dialog dintre cele două forţe. Pentru asta trebuie să fim şi la ONU, şi la NATO, şi la UE”, mai spune Carpov.

Mihai Godea, fost membru al Comisiei parlamentare Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, care  a intervenit prin telefon în cadrul emisiunii, spune că, pentru Republica Moldova şi gestionarea conflictului transnistrean este foarte important sprijinul vecinilor. „Atitudinea Kievului este foarte prielnică (...) Republica Moldova trebuie să insiste, alături de partenerii internaţionali, să rezolve odată şi pentru totdeauna această situaţie”, spune Godea.