UE va acorda suport pentru îmbunătăţirea managementului Fondului Ecologic Naţional din Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

UE va acorda suport pentru îmbunătăţirea managementului Fondului Ecologic Naţional din Moldova

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) va beneficia de suportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul proiectului EU4ENVIRONMENT, pentru îmbunătăţirea managementului Fondului Ecologic Naţional (FEN). Activităţile proiectului au fost coordonate recent de MADRM şi OCDE, în cursul unei şedinţe online.

Potrivit Moldpres, părţile au coordonat activităţile pe termen scurt, în cea de-a doua jumătate a anului 2020, şi pe termen lung – pentru anii 2021-2022, prezentând concomitent progresul în implementarea activităţilor EU4Environment orientate spre consolidarea capacităţilor FEN.

"Fondul Ecologic Naţional este în proces de reformă şi necesită îmbunătăţirea capacităţilor de management. Noul proiect de Regulament al FEN se află în proces de elaborare, iar primul concept a fost supus consultărilor interne. Conform procedurilor  guvernamentale, Regulamentul ar putea fi aprobat într-o perioadă de până la cinci  luni. Avem nevoie de elaborarea Manualului Operaţional pentru FEN care să includă: formulare de cerere, formulare de evaluare, formulare de raportare şi monitorizare a proiectului la toate etapele; indicatorii şi criteriile pentru controlul şi performanţa calităţii, precum şi responsabilităţile personalului, inclusiv instruirea acestuia”, a explicat Maxim Popov, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Oficialul a comunicat că aşteptările pe termen scurt sunt de a consulta şi revizui proiectul Regulamentului FEN, de a elabora Manualul Operaţional în baza regulamentului şi a practicilor UE şi de a dezvolta capacităţile angajaţilor.  „Pe termen lung (2021-2022), obiectivele noastre sunt de a evalua cadrul de plăţi şi taxe de mediu pentru asigurarea şi perfecţionarea surselor de venit al FEN şi racordarea utilizării mijloacelor parvenite din aceste plăţi pentru problemele de mediu, din care şi propunerea noilor mecanisme administrative şi economice sau modalităţi de operare a FEN”, a spus Popov.

Proiectul „Uniunea Europeană pentru mediu” (EU4Environment), este finanţat de Uniunea Europeană şi urmăreşte scopul de a susţine cele şase ţări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina să îşi păstreze capitalul natural şi să sporească bunăstarea oamenilor din punct de vedere al mediului prin susţinerea acţiunilor legate de mediu, demonstrând şi deblocând oportunităţile pentru creşterea mai verde şi stabilind mecanisme pentru gestionarea mai bună a riscurilor şi a impacturilor asupra mediului. Proiectul cu un buget de 20 de  mln de euro, este implementat de cinci organizaţii partenere: OCDE, CEE ONU, Programul ONU pentru Mediu (UN Environment), Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) şi Banca Mondială, în perioada 2019-2022.

Similare
RECOMANDĂRI