Actualitate

Andrei Curăraru: Găgăuzilor ar trebui să li se amintească că ei au suferit mai mult decât restul populației de foametea organizată de ruși în 1946-1947

post-img
Andrei Curăraru

„Poporul găgăuz este parte a Republicii Moldova și peste tot sunt oameni care privesc situația diferit. Sunt în UTA Găgăuzia oameni sănătoși, cum ar fi primarul din Comrat sau diferiți activiști civici, care încearcă să aducă oamenilor un alt tip de informație”, a spus expertul WatchDog Andrei Curăraru, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Expertul a precizat că găgăuzii ar trebuii să înțeleagă că Turcia încearcă de prin anul 1960 să devină stat membru al Uniunii Europene și este membru NATO.

„Bulgaria este un membru UE și mulți găgăuzi au pașapoarte bulgărești. Noi trebuie să creăm o această unitate. Ideea de pace rusească o vedem în Mariupol, în Harkov. Ar trebui ca Republica Moldova să nu fie speriată de partea militară și să încercăm să nu fim acaparași de partea de soft-power”, a precizat expertul.

Acesta a transmis că mesajul de bază care ar trebui transmis în UTA Găgăzuia ține de locul în care, peste 20 de ani, copiii de azi ar vrea să trăiască.

„Ar vrea să facă o facultate la Sorbona sau să continuie să fie constructori la Moscova? Alternativa este foarte clară, vedem cum vin banii din Moscova și cum vin din Europa. Majoritatea oamenilor care mergeau la muncă în Moscova acum trăiesc în Europa”, a spus Andrei Curăraru.

Expertul a mai precizat că celor din UTA Găgăuzia ar trebui să li se amintească și de foametea din 1946-1947 declanșată de ruși pe actualul teritoriu al Republicii Moldova.

„Aceasta i-a afectat pe găgăuzi mai mult decât pe restul populației. Sate întregi au dispărut și sunt familii a căror calitate a vieții suferă și acum”, a precizat Andrei Curăraru.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 25 aprilie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter