Social

Investiții pentru securitatea energetică a R. Moldova. Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru linia electrică aeriană Bălți-Suceava

Investiții pentru securitatea energetică a R. Moldova. Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru linia electrică aeriană Bălți-Suceava

O linie electrică aeriană de 400 kV va conecta localitățile Bălți și Suceava și va crește securitatea energetică a Republicii Moldova. Reteaua va fi construită cu sprijinul partenerilor externi iar Parlamentul de la Chisinau a ratificat, astăzi, acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Investitia este necesară pentru realizarea Proiectului "Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II".

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Energiei: „Pentru linia electrică Bălți – Suceava planificăm, conform acordului, să fie dată în exploatare în decembrie 2027. Este foarte ambițios, vom depune toate eforturile posibile ca să avansăm cât mai curând.”

Proiectul are un buget total de 77 milioane de euro. Banii sunt destinați pentru punerea în funcțiune a unei noi interconexiuni dintre Republica Moldova și România, prin construcția liniei electrice aeriene care va face legătura dintre municipiile Bălți și Suceava.

SERGIU GRĂDINARU deputat PAS: „Republica Moldova, 30 de ani a atârnat de un singur fir de energie electrică şi asta ne făcea vulnerabili.  Ştiu că se lucrează la mai multe linii aeriene. Care va fi dată în exploatare prima şi dacă utilizarea ei va face ca Republica Moldova să nu mai fi șantajabilă sub aspectul deconectării din partea Federației Ruse?”

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat al Ministerului Energiei: „Faza unu a proiectului este extinderea interconexiunii Isaccea – Vulcănești, până la Chișinău. Această linie electrică şi ambele stații electrice, în ambele capete, vom face tot posibilul la anul viitor, in 2025 să fie date în exploatare.”

Proiectul mai prevede reconstruirea stației electrice de transformare Bălți 400 kV. Vor fi reabilitate și unele segmente de rețele electrice de transport iar pentru realizarea lucrărilor, va fi organizată o licitație. Subiectul a stârnit dezbateri după ce deputații BCS i-au întrebat pe reprezentații Ministerului Energiei de ce au renunțat la construcția stației back-to-back.

PETRU BURDUJA deputat BCS: „În condițiile în care a fost stabilit nefezabil stația back-to-back, aşa înțelegem că s-a efectuat un tender, s-au făcut niște investiții, puteţi să ne spuneţi la ce etapă?”

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat al Ministerului Energiei: „Fiind ca deja azi suntem sincronizați, adică comptabili, nu e necesar să construim stația, nu au fost demarate lucrări pentru această componentă.”

PETRU BURDUJA deputat BCS: „ Noi ştim tare bine ce s-a făcut acolo de aceea şi ne miră de ce aţi schimbat pe parcursul executării lucrărilor deja condițiile tehnice şi aţi mers în altă parte.  Dar nu trebuie de politizat subiectul.”

IGOR GROSU președintele Parlamentului: „ Domnule deputat, dvs şi ieri aţi venit cu o minciună că pământurile de la Univeristatea agrară nu ştiu unde se duc, a venit domnul Bolea şi va răspuns la minciuna voastră. Acum iar, domnul secretar vă spune că nu s-au început lucrările pentru că a fost interconexiunea cu ENTSOE. Dvs. noi trebuie să verificăm, să vedem, duceţi-vă la Vulcănești, faceţi o cerere, eu semnez, lipsiți motivat, vă dau maşină, duceţi-vă şi vedeţi, un live de acolo de pe transformator, nu haideţi...”

Majoritatea lucrărilor va fi asigurată prin împrumuturi de la parteneri externi. BERD şi BEI vor oferi câte 30,8 milioane de euro, iar Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate, va oferi un grant de 15,4 milioane de euro.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter