Social

Aproximativ jumătate de milion de ziare cu articole de propagandă electorală au fost confiscate de Poliţia R. Moldova

Aproximativ jumătate de milion de ziare cu articole de propagandă electorală au fost confiscate de Poliţia R. Moldova

Aproximativ jumătate de milion de ziare cu articole de propagandă au fost confiscate, zilele trecute, de poliţia din Republica Moldova. Acestea erau imprimate la o tipografie din Chişinău. Poliţia nu a oferit detalii, dar sunt indicii că materialele cu caracter electoral aparţin echipei oligarhului Ilan Şor, fugit din Republica Moldova după ce a fost condamnat la 15 de închisoare.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cele aproximativ 400 de ziare au fost imprimate la această tipografie din sectorul Ciocana al municipiului Chișinău. Vineri aici au avut loc perchezitii, în urma cărora oamenii legii au ridicat toate materialele. Va fi pornit un dosar penal, iar autoritățile urmează să stabileasca proveniența banilor folosiți pentru tipărirea ziarelor.”


E vorba de aproape 230 de mii de ziare în limba rusă și 166 de mii în limba română. Am încercat să discutăm cu reprezentanţii tipografiei, dar aceştia au închis uşa imediat ce au observat echipa noastră de filmare. Oamenii legii au publicat astăzi imagini cu momentul ridicării materialelor de propagandă şi au menţionat că ziarele au fost duse la Inspectoratul de Poliţie din sectorul centru al municipiului Chişinău. Secvenţele prezentate de poliţie sunt blurate, dar TVR MOLDOVA a intrat în posesia unor fotografii cu teancurile de ziare, în care se vede clar că ar aparţine echipei lui Ilan Şor. Acesta nu a comentat, deocamdată acţiunile poliţiştilor, dar deputatul neafiliat Vasile Bolea, care face parte din aşa-numitul bloc politic "Victoria", a declarat că nu ştie nimic despre aceste materiale.


VASILE BOLEA, deputat neafiliat, blocul "Victoria": „ Dacă este vorba despre blocul "Victoria", nu cunosc dacă ai noştri colegi au tipărit unele materiale.”


Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au declarat că nu pot spune nimic despre acest caz pentru că nu se referă la campania electorală. Iar Serviciului Fiscal de Stat, care ar trebui să investigheze provenienţa banilor folosiţi la tipărirea ziarelor, ne-a comunicat că, deocamdată, nu a demarat nicio anchetă pentru că nu a fost sesizat de organele în drept. Amintim că, la sfârşitul lunii aprilie, Ilan Şor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de puşcărie, a înfiinţat, la Moscova, aşa numitul bloc politic "Victoria", la care au aderat mai mulţi deputaţi şi lideri politici din zona sa de interes. Unii analiştii politici de la Chişinău spun că, prin acest eveniment, Moscova recunoaște că mizează pe aceşti politicieni pentru a-şi păstra influența în Republica Moldova şi a bloca parcursul european al ţării.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter