Social

ANSA, măsuri de reducere a birocrației și corupției

ANSA, măsuri de reducere a birocrației și corupției

Peste 20 de milioane de lei, din amenzi, ajunse la bugetul statului, în urma neregulilor depistate, după controale, de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în anul 2023. Directorul Radu Musteață a anunțat că au fost implementate și câteva reforme pentru debirocratizarea și eliminarea corupției. Asta în condițiile în care un raport CNA, de anul trecut, anunța că ANSA este una dintre instituțiile cu cele mai multe cazuri de corupție.

RADU MUSTEAȚA director general ANSA: „ANSA a renunțat la aparate de casă, bani ches, acum toate transferurile bănești au loc doar electronic între agentii economici și ANSA. Și asta este un plus, pentru că acest mesaj trebuie să fie clar, nu ia ANSA, bani cheș, doar transferuri. Sper până la sfârșitul anului să renunțăm  controlale pe hartie, fiecare inspector va efecta control doar în sistem electronic. Cel mai mare risc de corupție care-l vedem acum este, și acțiunile CNA au fost axate anume acolo, sunt  posturile de inspecție la frontieră, unde colegii mei desfășoară săptmânal acțiuni de integritate”.


În 2023, CNA a scos la iveală mai multe scheme de corupție la posturile de inspecție la frontiere ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 27 de angajați ANSA de la Giurgiulești și Otaci au fost reținuți, bănuiți că au luat bani de la agenți economici pentru facilitarea ilegală a tranzitului de mărfuri. Totodată, alte 200 de cazuri de corupție au fost documentate la postul de inspecție ANSA de la frontiera Leușeni-Albița.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter