Economic

BNM ia în calcul schimbarea designului bancnotelor naționale

post-img
Lei moldovenești
Sursa foto: Fundația pentru educație financiară

Banca Națională a Moldovei ia în calcul schimbarea designului bancnotelor naționale. Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, confirmă că există un plan de schimbare a felului în care arată leul moldovenesc.

Urmează consultări și mai multe discuții la acest subiect, transmite IPN.

„Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a declarat Anca Dragu pentru TV8. Întrebată dacă va fi schimbat și materialul din care sunt făcute bancnotele naționale, guvernatoarea a spus că este o fază ulterioară la care se va discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota. „Dar va fi un proiect foarte frumos o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”, a adăugat Anca Dragu.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. Acesta este realizat din hârtie, iar autorul designului bancnotelor este artistul plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat.

Pe bancnote este reprezentant domnitorul Ștefan cel Mare și mai multe monumente de importanță națională. Ideea actualizării designului leului moldovenesc și a îmbunătățirii calității materialului din care este făcut nu este nouă.

Despre acest lucru s-a mai discutat și cu șase ani în urmă, dar totul s-a rezumat la declarații.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter