Social

Academia de Securitate Cibernetică, „Cybercor” a primit un prim lot de echipamente IT

Academia de Securitate Cibernetică, „Cybercor” a primit un prim lot de echipamente IT

Academia de Securitate Cibernetică, "Cybercor", care urmează să fie lansată până la sfârşitul acestui an, a primit un prim lot de echipamente IT. Donaţia vine din partea USAID, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de SUA, Suedia şi Marea Britanie. Lotul conţine calculatoare, servere, centre de procesare a datelor şi echipament de reţea în valoare de peste jumătate de milion de euro.

DINU ŢURCANU, prorector pentru Digitalizare, UTM: „Partenerii de dezvoltare vin cu acest suport extrem de util pentru dezvoltarea şi funcţionarea acestui institut în domeniul securităţii cibernetice, vorbim despre exhipamente specifice inclusiv echipamente pentru instruire dar şi pentru funcţionarea însuşi a centrului. Vorbim despre primul lot de donaţie din totalul donaţiilor care vor avea loc”.


Academia "Cybercor" va contribui la sporirea rezilienţei Republicii Moldova în faţa ameninţărilor cibernetice. Potrivit unui raport, la nivel global, ar fi nevoie de 3,4 milioane de experţi în securitate cibernetică pentru a putea răspunde provocărilor.


DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Este foarte important să ne echipăm cu cunoştinţele şi echipamentele necesare ca să ne protejăm serviciile publice, să ne protejăm datele private. La fel este important să educăm cetăţenii Republicii Moldova, cei din domeniul privat, dar şi angajaţii din sectorul public”.


EXCELENŢA SA KENT LONGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Statele Unite cooperează cu Guvernul Republicii Moldova pentru a construi un viitor democratic prosper şi sigur pentru cetăţenii moldoveni şi a aborda provocările imediate care sunt agravate de riscuri sporite pentru securitatea cibernetică”.


ISOBEL COLEMAN, administrator adjunct a USAID: „Este extrem de important efortul pe care îl face Guvernul SUA alături de partenerii din Republica Moldova ca să asigure o securitate cibernetică puternică aici. Am văzut atâtea atacuri cibernetice în toată lumea care cresc în ultimii ani”.


Valoarea totală a donaţiei USAID se ridică la 600 de mii de dolari. Institutul "Cybercor" va fi lansat oficial până la finele anului 2024.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter