Actualitate

Legumicultorii pregătesc viitoarea recoltă, iar În sere e forfotă mare

Legumicultorii pregătesc viitoarea recoltă, iar În sere e forfotă mare

Se pregătesc răsadurile, iar oferta este destul de bogată. Vremea e deocamdată nefavorabila dar a început plantarea în spaţiile protejate, urmând ca, în următoarele săptămâni, activitatea să se mute în câmp.

În cele două sere pe care le deţine, familia Neaga, din Nimoreni, raionul Ialoveni, CULTIVĂ anual peste 40 de mii de RĂSADURI DE roşii, castraveţi, ardei şi vinete. VICTOR NEAGA, legumicultor: Roşiile acestea sunt pentru realizare. Sunt într-o fază normală. Uşor se scoate din păhăruţ pentru că e plin de rădăcină. Uşor se plantează. Ele dacă vedeţi au roşeaţa aceasta şi au fost călite. Adică noi nu am făcut focul la temperaturi de 7-8 grade.

În pieţe, un răsad de roşii sau de castraveţi costă între 8 şi 10 lei.

"Nu este mai scump. Sorturile mai solicitate sunt acestea care sunt mai devreme, care rodesc mai degrabă." "Anotimpul încă nu e favorabil de a pune. Acum i-au cei care au o bucăţică de seră. Dacă o să se încălzească poate o să se pornească." "Am cumpărat roşii. Diferite sorturi pentru grădină. –Cum vi se par preţurile? – Oleacă mari. 8-10 lei un fir clar că sunt înalte."

Republica Moldova a produs anul trecut peste 280 de mii de tone de legume dar a si importat aproape 70 de mii de tone. Datele statistice arata o crestere fața de anii precedenti iar preturile sunt si ele in usoară crestere din cauza cheltuielilor pe carburanti și ingrăsăminte.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter