Actualitate

Apă potabilă pentru locuitorii din Coșernița și Cernița, raionul Florești, grație suportului României

post-img
imagine simbol

Locuitorii satelor Coșernița și Cernița din raionul Florești vor avea, în curând, apă potabilă la robinet. În acest sens a fost finalizată cu succes construcția rețelelor de apeduct din cele două localitățu, ce urmează a fi conectată la Apeductul Zăluceni- Târgul Vertiujeni-Vertiujeni, în cadrul unui proiect implementat prin intermediul ADR Nord.

În cadrul proiectului „Serviciu durabil de asigurare cu apă potabilă extins în satul Coșernița”, realizat prin Programul Național ”Satul European”, s-a reușit construcția unei rețele de distribuție, cu o lungime de aproximativ 19 km, și montarea unui rezervor de apă, în localitate, cu o capacitate de 50 de m3.

Prin implementarea acestui proiect vor fi aduse beneficii directe comunității din Coșernița, prin îmbunătățirea accesului la apă potabilă pentru aproximativ 500 de gospodării casnice cu 1500 de locuitori. Printre beneficiari se numără și 7 instituții publice, precum și 13 agenți economici. 

Valoarea totală a investiției se ridică la 8.723.452 de lei, dintre care 7,8 milioane de lei au fost alocate de către Guvernul Republicii Moldova. 

La realizarea proiectului din satul Coșernița, cu peste 890 de mii de lei a contribuit și Guvernul României. Totodată, la un alt proiect similar care a fost implementat în satul Cernița, din raionul Florești, Guvernul de la București a acordat un ajutor financiar de peste 5,6 milioane de lei.

Proiectul a prevăzut construcția a 11,55 de km de rețele de apeduct în satul Cernița și montarea unui rezervor de apă, cu o capacitate de 50 de m3. Astfel, acces îmbunătățit la apă de calitate vor avea 282 de gospodării casnice cu 900 de locuitori, inclusiv 6 instituții publice și 7 agenți economici. 

Valoarea totală a investiției în cel de-al doilea proiect este de 6.590.298 de lei, dintre care aproape un milion de lei a fost alocat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

„Aceste două proiecte sunt co-finanțate prin Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România. În cadrul acestui acord, Guvernul României a oferit sprijin financiar în valoare totală de 6.049.717 euro, echivalent cu 117,2 milioane de lei, pentru implementarea a 33 de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European” ”, menționează Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞𝐥𝐞 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮 𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐩𝐚𝐬 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐢̂𝐧 𝐢̂𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter