Social

La Chișinău a avut loc Gala organizaţiilor sindicale primare din Republica Moldova

La Chișinău a avut loc Gala organizaţiilor sindicale primare din Republica Moldova

Creşterea salariilor, condiţii decente de muncă şi adoptarea unor politici privind securitatea la locul de muncă. Asta îşi doresc toţi agajaţii din Republica Moldova. Mesajul acestora s-a făcut auzit la Gala organizaţiilor sindicale primare, care a avut loc la Chişinău.

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindecatelor susţin că una dintre problemele angajaţilor din Republica Moldova sunt salariile mici raportate la actualele preţuri şi servicii, dar şi plăţile neoficiale.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Eu cred că noi putem să ne unim eforturile pentru a avea intervenţii mult mai efciente pentru a reduce munca neformală în sectoare precum ar fi: horeca, agricultura, sectorul construcţiilor”.

Domenii importante precum Educaţia sau Sănătatea se confruntă cu o migraţie masivă a tinerilor specialişti.

AUREL POPOVICI presedinte al Federației Sindicatelor Sănătăţii: „Una dintre priorităţi este de a solicita împreună cu partenerii de dialog social, Ministerul Sănătăţii, de a continua acele investiţii în domeniul de sănătate, de a continua creşterea salariilor lucrătorilor medicali pentru a benificia atât pacienţii, cât şi angajaţii din sistem”.

GHENADIE DONOS preşedinte al Federației Sindicatelor Educației și Științei: „Principala problemă pe care o punem în faţa guvernării este de a aduce salariul din educaţie să fie egal cu cel mediu al Republicii, adică 5-10 procente majorări salariale, lucru care se va întâmpla în mai, iunie, anul acesta”.

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a fost fondată în 2007 şi are aproape 300 de mii de membri. Printre obiectivele organizaţiei sunt reprezentarea şi protejarea la nivel naţional a drepturilor şi intereselor social-economice, profesionale, de muncă, ale membrilor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter