Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Muzica lui Beethoven, pe uliţele din Bulboaca. Câţiva tineri muzicieni şi-au propus să sporească gradul de cultură în mediul rural, în cadrul unui proiect inedit

Compoziţiile lui Beethoven au ajuns şi pe uliţele din Bulboaca. E o continuare a proiectului musical  - Beethoven în Mahala. Unii dintre săteni au participat la un concert simfonic pentru prima data şi recunosc că de Beethoven nu s-a prea auzit în mahalaua lor. Tocmai de aceea, a apărut şi idea unor tineri muzicieni care îşi doresc să sporească gradul de cultură în mediul rural.

Oamenii din Bulboaca, raionul Anenii-Noi au avut parte de o zi specială. S-au adunat în faţa unui magazin din localitate şi nu pentru a dezbate problemele comunei, ci pentru a asculta muzică clasică.

Concertul a debutat cu Sonata Primăverii, scrisă în urmă cu aproape două secole de cunoscutul compozitor german Ludwig van Beethoven. Compoziţia a fost interpretată la pian, de Marcel Lazăr, autorul proiectului Moldo Crescendo, iar la vioară – de un elev al Liceului de muzică "Ciprian Porumbescu" din Chişinău.

MARCEL LAZĂR, pianist: „Deşi astăzi noi facem efortul să-l aducem pe Beethoven mai aproape de oameni, într-un loc total neprielnic, locul lui Beethoven este, de fapt, în săli, în filarmonici. În săli cu piane bune, cu acustică bună. Pe viitor, sperăm că genul acesta de concerte va genera mai multe bilete cumpărate la concertele de muzică clasică”.

Pentru mulţi dintre cei prezenţi, participarea la un concert simfonic a fost o premieră. De Beethoven nu s-a prea auzit prin Bulboaca.

Tocmai de aceea, iniţiativa "Beethoven în Mahala" este un proiect educaţional care îşi propune să sporească gradul de acces la cultură, în mediul rural. Mulţi oamenii nu au acces la concerte de muzică simfonică, iar drumul până la Chişinău pentru un eveniment cultural, este deseori prea lung.

RUSANDA CURCĂ, codirector, Centrul de Proiecte Culturale Azart : „Scopul este să celebrăm 250 de ani de la naşterea compozitorului, dar şi să facilităm accesul la cultură în mediul rural.  Atunci când tu nu ai reflexul de a consuma cultură, tu nici nu mergi şi cu toate acestea lumea vine”.

Iniţiativa este susţinută financiar de Centrul Cultural German Goethe.

CORINA GÂRLĂ, director, Centrul Cultural Goethe, Chişinău: „Pentru noi este important să ajungem cu arta şi cultura germane nu doar în Chişinău, nu doar în oraşe, dar şi în sate”.

Astăzi, la Bulboaca a fost organizat al patrulea concert din cadrul proiectului "Beethoven în mahala". Primele două reprezentaţii au fost în sate din raionul Cimişlia, Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI