Europa Azi

"Europa Azi": Blocul comunitar se pregăteşte de vaccinare

TVR MOLDOVA vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, petrecute în spaţiul european.

BLOCUL COMUNITAR SE PREGĂTEŞTE DE VACCINARE 
Statele europene au început să primească primele tranşe de vaccinuri anti-COVID-19 pentru a începe concomitent campania de imunizare. Majoritatea ţărilor din UE vor începe vaccinarea duminică dimineaţa. Primele 9.750 de doze de vaccinuri Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 au ajuns astăzi în Italia. Camionul frigorific, venit din Belgia, a fost adus sub escorta carabinierilor şi a poliţiei militare la Institutul de Boli Infecţioase din Roma. În dimineaţa zilei de 27 decembrie, vor fi administrate primele vaccinuri angajaţilor şi voluntarilor. Italienii au primit într-o primă fază 10 mii de doze simbolice, la fel ca majoritatea europenilor, cu excepţia Germaniei care are o comandă de 150 de mii de doze. Până la sfârşitul anului, compania Pfizer a anunţat că va distribui în Uniunea Europeana 12,5 milioane de vaccinuri anti-COVID. Singura ţară care a decis să amâne începutul campaniei de vaccinare pentru data de 8 ianuarie este Olanda.

U.E. A ÎNCEPUT REVIZUIREA ACORDULUI POST-BREXIT
Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a condus astăzi, la Bruxelles, o întâlnire cu ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE, pentru a începe revizuirea acordului post-Brexit cu Marea Britanie. Michel Barnier a fost invitat şi pe 28 decembrie, la discuţii cu liderii grupurilor politice din parlamentul european. Legislativul UE va relua şedinţele în ianuarie, pentru a decide dacă aprobă sau respinge acordul. Documentul care va reglementa comerţul post-Brexit trebuie să fie aprobat atât de Parlamentului European, cât şi de Consiliul UE.

SPANIA VREA UN ACORD CU PRIVIRE LA GIBRALTAR
După ce Uniunea Europeană şi Marea Britanie au încheiat ieri un acord comercial post-Brexit, astăzi Spania a anunţat că Madridul şi Londra vor continua să negocieze un acord cu privire la apele britanice din preajma strâmtorii Gibraltar. Potrivit ministrului de externe spaniol, Arancha Gonzalez Laya, Spania şi Marea Britanie nu sunt de acord cu privire la suveranitatea acestui teritoriu, dar acest lucru nu ar trebui să fie un obstacol în calea găsirii unui numitor comun. Spania revendică suveranitatea asupra portului de la gura Mediteranei, pe care l-a cedat Marii Britanii, în 1713, după un război. Madridul a fost de acord să pună de o parte problema suveranităţii, pentru a nu rata posibilitatea de a ajunge la un acord cu Londra şi pentru a evita apariţia unei frontiere rigide a UE în sudul Spaniei, după Brexit. Aproximativ 15.000 de spanioli fac naveta zilnic din Spania spre portul Gibraltar, care are o populaţie de 32.000 de persoane.