Europa Azi

"Europa Azi": Paşapoarte COVID, înainte de începutul verii

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

PAŞAPOARTE COVID, ÎNAINTE DE ÎNCEPUTUL VERII
Comisia Europeană a propus astăzi eliberarea gratuită a adeverinţor electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul blocului comunitar în perioada pandemiei. Adeverinţele ar urma să fie gata până la sfârşitul primăverii. Ele vor emise în format digital sau pe suport de hârtie. Potrivit executivului european, ambele tipuri vor avea un cod QR şi o semnătură digitală care va garanta securitatea şi autenticitatea acestora. Adeverinţele ar urma să fie eliberate cetăţenilor UE şi membrilor familiilor acestora, indiferent de naţionalitatea lor. Pentru a preveni discriminarea persoanelor nevaccinate, în adeverinţa electronică verde va fi indicat dacă deţinătorul e vaccinat, dacă a fost testat negativ sau s-a vindecat de COVID-19. Sistemul de adeverinţe electronice verzi va fi suspendat imediat ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii va declara sfârşitul situaţiei de urgenţă impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

NOI AJUTOARE ÎMPOTRIVA ŞOMAJULUI 
Şapte state membre ale UE au primit din partea executivului comunitar 9 miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului. Banii vor fi acordaţi pentru acoperirea cheltuielilor tot mai mari pe care le suportă întreprinderile şi companiile europene, care depun eforturi mari pentru păstrarea locurilor de muncă în perioada pandemiei. Banii sunt oferiţi în cadrul Instrumentului SURE, sub formă de împrumuturi acordate în condiţii avantajoase. Cele mai mari sume au fost alocate pentru Italia – 3,87 miliarde de euro, Spania – 2,87 miliarde şi Cehia – 1 miliard de euro. Croaţia a primit 510 milioane de euro, Slovacia – 330 de milioane, iar Lituania – puţin peste 300 de milioane de euro. Cei mai puţini bani vor ajunge în Malta – 123 de milioane de euro. Până acum, 16 state membre au primit un sprijin financiar de 62,5 miliarde de euro, oferit prin intermediul Instrumentului SURE. În acest an uremează să fie alocate alte peste 25 de miliarde de euro.

UE ÎŞI SECURIZEAZĂ FRONTIERA EXTERNĂ
Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns astăzi la un acord politic provizoriu cu privire la noul Instrument pentru echipamente de control vamal. Acesta va pune la dispoziţia ţărilor UE 1 miliard de euro pentru achiziţionarea, modernizarea şi întreţinerea echipamentelor de control vamal de ultimă generaţie, în perioada 2021-2027. Este vorba de scanere cu raze X, sisteme automatizate de detectare a plăcuţelor de înmatriculare şi echipamente de laborator pentru analiza mărfurilor în punctele de trecere a frontierei.