Europa Azi

"Europa Azi": UE asigură accesul la vaccinuri în Balcanii de Vest

TVR MOLDOVA vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, petrecute în spaţiul european.

EUROPENII CHELTUIE MAI PUŢIN PE ALIMENTE ŞI BĂUTURI
În 2019, gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat mai puţini bani pentru alimente şi băuturi fără alcool. Conform datelor publicate astăzi de Eurostat, aceste alocaţii au constituit în medie 13 la sută din totalul cheltuielilor de consum. Pe primul loc în UE s-au clasat gospodăriile din România, cu 26% din cheltuieli alocate pentru alimente şi băuturi. Alte două state membre ale UE, în care alimentele au avut o pondere mare, sunt Lituania şi Estonia, care au alocat în acest sens aproximativ 20 la sută din cheltuielile totale. La polul opus s-au plasat Irlanda, Luxemburg, şi Austria, a căror cheltuieli pentru alimente şi băuturi au fost între 8 şi 10 procente. Între 2009 şi 2019, aceste cheltuieli au scăzut sau au rămas aceleaşi în majoritatea statelor membre ale UE, inclusiv în România, care a înregistrat chiar o scădere de 1,3 puncte procentuale.

U.E. ASIGURĂ ACCESUL LA VACCINURI ÎN BALCANII DE VEST
Comisia Europeană a adoptat azi un pachet de 70 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe partenerii din Balcanii de Vest să înceapă vaccinarea în paralel cu statele membre ale UE. Banii vor fi acordaţi în cadrul Instrumentului de asistenţă pentru preaderare, sub formă de subvenţii care vor ajuta la acoperirea costulurilor vaccinurilor şi echipamentului necesar pentru vaccinare. Astfel, regiunea va avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 procurate în urma încheierii acordurilor de achiziţie avansată ale UE cu şase producători, fiecare stat membru al UE cedând o parte din dozele lor alocate în prealabil.

UN MESAJ DE SOLIDARITATE PENTRU CROAŢIA
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de solidaritate poporului croat, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea 5,1 a zguduit azi dimineaţă centrul Croaţiei. Von der Leyen a scris pe contul său de Twitter executivul european este în contact cu premierul croat şi autorităţile locale şi e gata să ofere ajutorul necesar. Deocamdată, nu au fost raportate victime sau daune materiale importante. Nicio clădire nu s-a prăbuşit, dar martorii au vorbit de fisuri formate în pereţii unor blocuri şi de plăci de beton avariate. Potrivit Centrului Seismologic Mediteranean European, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 50 de kilometri sud-est de capitala croată Zagreb. Primul seism a fost urmat de două replici, de 4,7 şi 4,1 grade pe scara Richter. În luna martie, un cutremur cu magnitudinea 5,5 a lovit Croaţia, provocând decesul unei persoane şi rănind 27 de oameni.