Mircea Geoană: NATO este cu toate radarele sus. Rusia şi China încearcă să se folosească de această perioadă dificilă
Vizualizari:

Mircea Geoană: NATO este cu toate radarele sus. Rusia şi China încearcă să se folosească de această perioadă dificilă

Rusia, China, actori statali şi non-statali folosesc şi încearcă să se folosească de această perioadă dificilă a pandemiei pentru a veni şi cu dezinformare, iar pentru aceste dezinformări se folosesc inclusiv metode cyber, a declarat vineri, la Digi24, secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Avem de făcut faţă unor campanii destul de agresive şi uneori susţinute de dezinformare, de ştirbire a încrederii cetăţenilor noştri în valorile democratice pe care Alianţa Nord-Atlantică le are la temelie”, spune Mircea Geoană în interviul acordat Digi24.

„Considerăm că este o perioadă în care nu avem voie şi nici nu avem vreo scădere a vigilenţei, dimpotrivă, NATO în acest moment este cu toate radarele sus, toate operaţiunile noastre, toate formele de descurajare, de apărare, sunt active, pentru că, aşa cum spunea şi secretarul general Stoltenberg, pentru noi este foarte important ca o criză sanitară, ca o criză economică - ce se apropie -, să nu se transforme şi într-o criză de securitate”, a arătat Mircea Geoană.

Avem de făcut faţă şi unor campanii destul de agresive şi uneori susţinute de dezinformare, de ştirbire a încrederii cetăţenilor noştri în valorile democratice pe care Alianţa Nord-Atlantică le are la temelie (Mircea Geoană)

Este un eveniment şi o perioadă cu adevărat excepţionale şi NATO, prin natura misiunii sale, este o organizaţie care are în codul ei genetic capacitatea de adaptare. Avem o cultură a acestei adaptări permanente, spune Mircea Geoană. De aceea, miniştrii apărării vor discuta peste câteva săptămâni despre actualizarea şi introducerea lecţiilor învăţate în timpul pandemiei. E vorba nu neapărat de partea militară, ci de modul în care guvernele ca ansamblu funcţionează în momente de criză şi în momente de dificultate, de modul în societăţile democratice reacţionează şi operează în momente de mare complexitate, atunci când, potrivit oficialului NATO, „avem de făcut faţă şi unor campanii destul de agresive şi uneori susţinute de dezinformare, de ştirbire a încrederii cetăţenilor noştri în valorile democratice pe care Alianţa Nord-Atlantică le are la temelie”.

E important ca o criză sanitară să nu se transforme într-o criză de securitate

Mircea Geoană spune că trebuie să facem o distincţie foarte clară între informarea şi promovarea intereselor proprii din partea naţiunilor la nivel global - e firesc ca fiecare ţară, fiecare entitate să dorească să-şi prezinte o imagine cât mai pozitivă faţă de lumea exterioară, nu-i nimic rău în asta, este un fel de competiţie naturală în această zonă. „Unde ne despărţim în mod dramatic, mai ales de ţările care au regimuri autoritare ca mod de construcţie a societăţii, este zona în care se foloseşte şi se abuzează de o criză atât de severă, atât de complicată, pentru a sădi dezinformare, pentru a folosi metode hibride care în esenţă să şubrezească sistemul de valori democratice pe care se bazează Occidentul politic în sens larg”, arată adjunctul secretarului general al NATO.

„Trebuie să spunem cu subiect şi predicat că Rusia, China, actori statali şi non-statali folosesc şi încearcă să folosească această perioadă dificilă pentru a veni şi cu dezinformare. În clipa în care începi să produci neadevăruri, minciuni şi lucruri false şi foloseşti reţelele sociale şi foloseşti temerile şi frustrările inevitabile în astfel de situaţii, este un lucru diferit”, a punctat Mircea Geoană.

NATO are o operaţiune de combatere a dezinformărilor

„La NATO avem o operaţiune de detectare, de contracarare şi de spunere a adevărului. Apelul meu către cetăţenii români este să fie atenţi de unde îşi selectează informaţia.(...) E un bombardament de informaţii şi teorii ale conspiraţiei. Aceste neadevăruri trebuie combătute, o facem la NATO într-un parteneriat strâns cu UE (...)”, dă asigurări Mircea Geoană.

Apelul meu către cetăţenii români este să fie atenţi de unde îşi selectează informaţia (Mircea Geoană)

El a explicat că nu este doar o luptă pentru supremaţie, nu este doar o chestiune geopolitică, ci este o confruntare între două sisteme de valori, de organizare a societăţii umane: sistemele democratice versus naţiuni care încearcă să propună un model alternativ, bazat pe sistem autoritar de conducere, în care noile tehnologii sunt folosite, de pildă, pentru supravegherea propriei populaţii.

„Nu este o simplă operaţiune de informare vs dezinformare. În spatele acestei chestiuni se ascunde elementul fundamental: în ce fel de societate dorim să trăim”, a subliniat secretarul general-ajunct al NATO, Mircea Geoană, în interviul acordat Digi24.

Similare
RECOMANDĂRI