Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cel mai mare vis al unui tânăr cu dizabilităţi din satul Goteşti, raionul Cantemir, este să aibă o casă

Se spune că bogat nu este cel care are mult, ci cel căruia îi trebuie puţin. Cu puţin s-a obişnuit să trăiască şi Ruslan Grădinaru, un tânăr cu dizabilităţi din satul Goteşti, raionul Cantemir. Chiar dacă problemele locomotorii îşi pun amprenta asupra vieţii lui, Ruslan are un spirit liber. Şi-a depăşit demult condiţia. Îi place să fie activ, să muncească şi este recunoscător pentru toate. Visul cel mai mare al bărbatului e să strângă cei 1.000 de euro necesari pentru a cumpăra o casă pe care a găsit-o de curând.

Pe Ruslan l-am găsit în curte, muncind să adune frunzele căzute din copaci. Se mişcă greu, dar asta nu-l împiedică să fie gospodarul casei.

„În privinţa la foc pot să-l fac, aduc lemne, aduc cărbuni. Iarna zăpada o curăţ singur. Pentru mine să me descurc pot, să mă duc la magazin, înapoi, până unde îmi trebuie mie, mă descurc”, a spus RUSLAN GRĂDINARU.

Încă de la naştere, bărbatul are probleme locomotorii, diagnosticul medicilor fiind paralizie cerebrală infantilă, cu dereglări locomotorii. Spune că de vină pentru situaţia lui ar fi o eroare medicală, dar nu a putut să demonstreze asta. A început să meargă cu greu, abia pe la opt ani, dar mereu a fost activ. Îşi asumă întreaga viaţă cu tărie şi niciodată nu aşteaptă nimic de la nimeni.

„Nu mă duc la nimeni să cer, deocamdată sunt mulţumit aşa cum mă descurc acum”, a precizat RUSLAN GRĂDINARU.

Bărbatul este mai mereu pus pe muncă. Nu are timp de stat, ştiind bine că fiecare îşi croieşte drumul singur.

 Doi dintre fraţii lui Ruslan nu mai sunt interesaţi câtuşi de puţin de soarta lui. Doar sora îi mai trece pragul. Chiar dacă se mişcă greu, bicicleta îl salvează pe bărbat din multe situaţii. În ziua când l-am cunoscut, avea pană la un cauciuc. Ruslan nu se lasă descurajat, ştie să o repare şi pe asta.

„Dacă se strică eu o fac, eu am grijă. Cum este o vorbă - eu o stric, eu o fac acum, da, s-a spart roata. Dacă am tot ce-mi trebuie, timp de 5-10 minute eu o fac”, a spus RUSLAN GRĂDINARU.

Bărbatul se pricepe să repare multe alte lucruri care se strică prin gospodărie.

„Mie îmi place să mă joc cu curentul electric. Ieri s-a stricat un prelungitor şi eu singur l-am făcut. M-am uitat cum era făcut şi imediat mi-am dat seama că trebuie să unesc cablul cela, cu celălalt, am unit totul aşa cum era şi l-am pus în priză, şi lurează”, a spus RUSLAN GRĂDINARU.

Tânărul de 36 de ani, ştie de mic ce e greul. Cei 1.500 de lei pe care îi primeşte pensie de invaliditate şi ajutor social sunt număraţi bănuţ cu bănuţ şi repartizaţi, cu atenţie, pentru cheltuielile importante. Până acum a stat cu chirie dar, de curând, a reuşit să-şi găsească o casă pe care a renovat-o puţin.

Totuşi, bărbatul nu se poate bucura pe deplin de noua locuinţă. Trebuie să plătească pentru ea 1.000 de euro. Abia a reuşit să strângă 7.000 de lei. Şi casa mai are nevoie de multe lucrări.

„Mai tare vreau să mă achit cu casa, să stau fără grijă, să fie totul legal pe mine. Când am trăit în partea cealaltă cu chirie, îmi erau foarte greu, pentru că nu aveam apă şi trebuia să merg la fântână să aduc”, a spus RUSLAN GRĂDINARU.

De curând, tânărul a fost implicat şi într-un proiect de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi şi, astfel, mulţi oameni i-au cunoscut povestea.

„Ruslan a fost activ în toate activităţile a participat. Sperăm cu bunul Dumnezeu şi cu oamenii de bună credinţă vom putea finaliza cu succes tot ceea ce am planificat în cadrul acestui proiect”, a spus ZINAIDA JURAVLEA, coordonator proiect.

Încrederea cu care tânărul priveşte spre viitor poate fi un exemplu pentru mulţi.

„Sunt persoane care stau şi la pat, nu văd lumina soarelui. Nu pot ieşi să se plimbe, dar eu sunt mulţumit cu cât este”, a conchis Ruslan Grădinaru.
Similare
RECOMANDĂRI