Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De pe 1 iunie se redeschid muzeele şi bibliotecile din Republica Modova

De pe întâi iunie se redeschid muzeele şi bibliotecile din Republica Modova. Vizitatorii vor fi obligaţi să respecte mai multe reguli pentru a preveni răspândirea virusului. O mare parte din activitatea acestor instituţii va continua şi în mediul on-line.

Cei care vor să treacă pragul Bibliotecii Naţionale trebuie să aibă mască, să-şi dezinfecteze mâinele iar după măsurarea temperaturii vor avea acces în clădire. În sala de lectură, scaunele sunt asezate la distanţă. Cărţile ce vor fi răsfoite de cititori întră într-un regim special.

„Când cititorul o restituie şi deja nu mai doreşte să lucreze cu ea în continuare, noi o punem în boxe speciale de carantină, unde se plasează cinci zile în carantină după care le scoatem şi le transmitem în  fond, dacă cititorul vrea să se ocupe, noi le punem aici în faţa”, a spus ELENA ZOSIM, specialist principal Biblioteca Naţională.

În cazul cărţilor mai des solicitate, se va face o dezinfecţie în condiţii speciale. Deocamdată vizitatorii nu au acces la calculatoarele instituţiei, însă vor avea Internet gratuit, atât în sală cât şi în curtea biblioliotecii.

„Încurajam utilizator care vrea să se înscrie la bliotecă s-o facă on-line, s-o facă prin telefon fară a se deplasa. Încurajăm utilizatorii care au nevoie de informaţie prescurtată, o informaţie care poate oferită prin poşta electronică, noi încontinuar suntem la dispoziţie pentru a livra în forma electronic”, a declarat ELENA PENTELEI, director Biblioteca Naţională.
 
Angajaţii bibliotecii vor fi echipaţi şi ei cu viziere şi mănuşi.

Şi muzeele îşi aşteaptă vizitatorii de pe întâi iunie. Regulile sunt şi aici foarte stricte.

„Accesul va fi limitat la anumite ore, pentru că în conformitatea cu dispoziţie trebuie să facem dizinfectarea spaţiilor, accesul va începe la zece iar după două ore, vom face pauză de jumătate de oră. Vor avea acces doar  vizitatorii individuali. Unica excepţie o fac grupurile copii părinţi, alte excepţii nu sunt admise”, a spus MARIANA VASILACHE, director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie
.
Nu pot fi deocamdată organizate evenimente speciale din cauza restricţiilor. Internetul ramâne soluţia salvatoare.

„Vom realiza un ghidaj  on-line şi va fi accesibi publicului pe platftormele noastre pe pagina oficială a muzeului şi pe pagina de facebook”, a spus MARIANA VASILACHE, director adjunct, Muzeul Naţional de Istorie.

Luni, de Ziua Copilului, este aşteptată şi redeschiderea Grădinii Zoologice din Chişinău. Decizia trebuie luată de consiliul municipal.
 
Similare
RECOMANDĂRI