Ministrul de externe român, la Bratislava: Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul de externe român, la Bratislava: Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul R. Moldova

Procesul de soluţionare a conflictului transnistrean trebuie să continue fără a afecta perspectivele europene ale Republicii Moldova, iar Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul R. Moldova. Despre aceste subiecte a vorbit ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul intervenţiei naţionale susţinute în plen, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat că menţinerea relevanţei OSCE este necesară pentru a răspunde cu eficienţă provocărilor tot mai sporite de securitate din Europa. Bogdan Aurescu a evidenţiat rolul esenţial al Organizaţiei în soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, care continuă să influenţeze negativ contextul de securitate din Europa.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru continuarea dinamicii pozitive înregistrate în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, care să conducă la o reglementare durabilă, paşnică şi cuprinzătoare în format 5+2, fără a afecta perspectivele europene ale Republicii Moldova. Demnitarul român a reiterat importanţa retragerii trupelor şi muniţiei străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi angajamentele anterior asumate în cadrul OSCE.

Pentru sporirea predictibilităţii şi transparenţei militare a OSCE, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa prezervării şi implementării depline şi stricte a angajamentelor asumate de statele participante prin instrumentele din sfera politico-militară a Organizaţiei. În acest sens, a pledat pentru iniţierea unui proces de modernizare substanţială şi cuprinzătoare a Documentului de la Viena din 2011, care reglementează măsuri de creştere a încrederii în domeniul militar.

În marja reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a avut întâlniri bilaterale cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale şi cu omologii din Bulgaria, Macedonia de Nord, Armenia şi Republica Moldova. 

Citeşte şi:

Ministrul de externe român: Sprijinul financiar al României va fi reorientat, în funcţie de acţiunile concrete ale noului Guvern de la Chişinău

Similare
RECOMANDĂRI