Oameni de ştiinţă occidentali, îngrijoraţi de „neconcordanţa datelor” din studiul vaccinului rusesc Sputnik V
Sursa foto:PROTV Vizualizari:

Oameni de ştiinţă occidentali, îngrijoraţi de „neconcordanţa datelor” din studiul vaccinului rusesc Sputnik V

Reprezentanţii revistei medicale The Lancet au anunţat că au solicitat autorilor studiului legat de potenţialul vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat în Rusia, să vină cu o serie de clarificări. Solicitarea a fost făcută după ce lucrarea lor a fost examinată de mai mulţi oameni de ştiinţă occidentali.

Luna trecută, Rusia a anunţat că a fost aprobat spre folosire vaccinul anti COVID-19, denumit „Sputnik V” după satelitul din era sovietică care a fost lansat pentru prima dată în spaţiu în 1957.
 

Acest lucru a provocat îngrijorări în rândul oamenilor de ştiinţă occidentali cu privire la lipsa datelor privind siguranţa vaccinului dezvoltat în Rusia, primul din lume aprobat spre folosire împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. În acest context au fost lansate avertismente că dezvoltarea prea rapidă a unui vaccin ar putea fi periculoasă.

Săptămâna trecută, cercetătorii ruşi au publicat în cunoscuta revistă medicală The Lancet rezultatele studiului privind vaccinul Sputnik V, permiţând astfel analizarea cercetării lor de către alţi oameni de ştiinţă din domeniu.

Cercetătorii ruşi afirmă că vaccinul s-a dovedit a fi „sigur şi bine tolerat”

Autorii studiului au precizat că vaccinul s-a dovedit a fi „sigur şi bine tolerat” în rândul a câtorva zeci de voluntari care au primit câte două doze din el, în fazele 1 şi 2 a studiului clinic desfăşurat în Rusia.

Cu toate acestea, o scrisoare deschisă semnată săptămâna aceasta de peste 30 de experţi din Europa Occidentală, SUA, Japonia şi Venezuela a pus la îndoială concluziile studiului cercetătorilor ruşi, indicând „potenţiale neconcordanţe în privinţa datelor”.

Cercetătorii occidentali: datele ruşilor sunt „foarte puţin probabil” să fie corecte

Cercetătorii semnatari ai scrisorii au identificat ceea ce păreau a fi o serie de dublări în cifrele prezentate şi au ajuns la concluzia că datele din studiului ruşilor sunt „foarte puţin probabil” să fie corecte.

Similare
RECOMANDĂRI