Trei persoane au decedat în urma electrocutării, în luna mai. Una din victime stropea roşiile din seră
Vizualizari:

Trei persoane au decedat în urma electrocutării, în luna mai. Una din victime stropea roşiile din seră

Pe parcursul lunii mai în Republica Moldova au avut loc două cazuri de electrocutare, în care au decedat trei persoane. Despre aceasta anunţă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Primul caz de electrocutare cu decesul a două persoane a avut loc la data de 26 mai 2020, pe şantierul de construcţie a unui depozit de cereale din s. Tigheci, raionul Leova.

În cadrul efectuării lucrărilor de forare pentru construcţia fundamentului depozitului amplasat în localitate, prin intermediul instalaţiei de forare montate pe un autocamion de model ZIL 131, instalaţia de forare s-a apropiat la o distanţă inadmisibilă de conductorii LEA-10 kV. Contactarea instalaţiei de forare cu conductorul marginal al LEA 10 kV a condus la electrocutarea mortală a persoanei care dirija manual această instalaţie.

Şoferul care se afla în cabina automobilului, la coborârea din autocamion, în momentul atingerii solului, la fel a fost electrocutat mortal.

Examinarea prealabilă a stabilit că instalaţia de forare era în contact direct cu conductorul marginal al LEA 10 kV. Astfel, nerespectarea întocmai a cerinţelor actelor normative privind zonele de protecţie a reţelelor electrice a condus la decesul a două persoane.

Al doilea caz de electrocutare s-a produs într-o seră de pe teritoriul unei ferme agricole, amplasată în extravilanul s. Leca, raionul Cantemir, la data de 30 mai s-a soldat cu decesul unei persoane şi cu un şoc electric al altei persoane.

În rezultatul investigării prealabile a circumstanţelor producerii accidentului s-a stabilit că, în ziua respectivă se efectuau lucrări de stropire a roşiilor din seră, folosind pentru acest procedeu o stropitoare mobilă, care era acţionată de o pompă electrică monofazată, alimentată de la reţeaua electrică printr-un prelungitor din cablu cu două fire, având unele defecte ale izolaţiei, dar izolat cu bandă adezivă textilă.

La tentativa de strămutare a stropitoarei (cu carcasa şi mânerele din metal) roata de metal a deteriorat izolaţia prelungitorului electric, iar conductorul fazic a contactat cu partea metalică a stropitoarei, fapt ce a condus la electrocutarea mortală a unei persoane.

Cazul este investigat de către Serviciul Teritorial al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi Serviciul Siguranţă Ocupaţională al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Similare
RECOMANDĂRI