Ai Carte Ai Parte

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Constantin Stere, ctitor al reîntregirii Basarabiei cu România

Constantin Stere a fost un luptător politic devorat nu de ambiţii, ci de idealuri. Aşa s-a dezvăluit contemporanilor şi tot astfel s-a fixat în memoria posterităţii. Constantin Stere s-a născut la 1 iunie 1865, Ciripcău, ţinutul Soroca. A fost un om politic, jurist, savant şi scriitor român.

Constantin Stere a fost un luptător politic devorat nu de ambiţii, ci de idealuri. Aşa s-a dezvăluit contemporanilor şi tot astfel s-a fixat în memoria  posterităţii. Constantin Stere s-a născut la 1 iunie 1865, Ciripcău, ţinutul Soroca. A fost un om politic, jurist, savant şi scriitor român.
 
În septembrie 1883, tânărul Constantin Stere a fost arestat şi condamnat la 3 ani de surghiun în Siberia Orientală, fiind activist al mişcării narodniciste. Ulterior, pentru activitate revoluţionară în Siberia, termenul surghiunului îi va fi dublat.
 
În martie 1901 a devenit profesor titular al Catedrei de drept administrativ şi constituţional la Universitatea din Iaşi. După 12 ani de activitate în cadrul instituţiei, a fost ales rector.
 
În anul 1916, în toiul războiului, când s-au acutizat contradicţiile dintre curentele şi tendinţele politice opuse, Constantin Stere şi-a dat demisia din funcţia de rector şi a plecat la Bucureşti, încadrându-se plenar în lupta pentru unirea Basarabiei cu România.
 
În paginile ziarului "Lumina", pe care Stere l-a editat în Bucureştiul aflat sub ocupaţia germană (1917-1918), a pledat cu aceeaşi perseverenţă în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Participarea sa la lucrările Sfatului Ţării în ajun de 27 martie a avut o însemnătate covârşitoare pentru votarea actului Unirii Basarabiei cu România.
 
Este autorul romanului-fluviu în opt volume „În preajma revoluţiei”, pe care Constantin Stere l-a scris după ce a părăsit viaţa politică, retras la moşia sa de la Bucov, judeţul Prahova. Memoria fenomenală a lui Constantin Stere, dublată de calităţile de narator şi de un talent literar de excepţie, dar şi forţa de muncă i-au permis să realizeze o operă durabilă în timp. Cele peste 2500 de pagini au fost dictate secretarului său Leoveanu, din 1931 pînă în 1936, anul decesului său.
 
În aprilie 1918, a fost format noul guvern al României, iar Constantin Stere este ales preşedinte al Sfatului Ţării. În iunie şi-a dat demisia din preşedinţia Sfatului Ţării, în semn de protest faţă de refuzul lui Marghiloman de a accepta reformele socio-politice.
 
În decembrie 1918, pentru contribuţia sa la actul Unirii, Constantin Stere a fost decorat de regele Ferdinand I, cu ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer, alături de care s-a aflat în timpul paradei oficiale, când, la Iaşi, a fost sărbătorit marele act istoric.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.