IaMania

,,IA MANIA"/ Cultivăm mândrie de țară. Petrece o zi cu mândr(ie) la Holercani!

IA MANIA
Sursa video: TVR MOLDOVA

După doi ani de pauză, cel mai frumos festival al tradițiilor neamului nostru românesc revine la Holercani. Și de această dată, gospodinele și oamenii talentați din Dubăsari se vor întrece la IA MANIA, pentru a-și etala ospitalitatea. Vor fi bunătăți de tot felul: sarmale, colaci, plăcinte și alte delicii ca la bunica.

Pe 17 iulie ne vedem cu toții la IA MANIA, festivalul care te transpune în timp şi care îți oferă o doză de autenticitate. De ce vă zicem toate astea? Ne spune colega noastră, Andreea Iriciuc, care împreună cu organizatoarea evenimentului – Nata Albot, a mers în câteva sate din Dubăsari și a văzut cum decurg pregătirile.

Vara aceasta ai parte de un festival inedit! De cu zori, echipa TVR Moldova, alături de omul care a dat ființă evenimentului – Nata Albot, am pornit spre Ustia.

Mirosul bucatelor din cuptor ne-a indicat și prima destinație. Am oprit la Eugenia Lupașcu, neîntrecută în bucate tradiționale românești. Lucrul începe cu o rugăciune, iar secretul măiestriei, spune Nata Albot, este perseverența. Nu cedăm nici atunci când nu ne reuşeşte ceva.

Se gătește bine și la Holercani, ne-am convins de acest lucru. Aici am gustat din sarmale și nu oarecare... ci împletite de noi, fiind ghidaţi de gospodină, desigur.

Gospodina celor mai bune sarmale – titlu primit anterior la festivalul Ia Mania, a cucerit papilele gustative ale celor prezenți, iar noi ne-am gândit să o descoasem de secrete. N-am lungit-o mult, pentru că ni s-a făcut poftă de o pâine ca la mama acasă. Și am găsit-o...la Oxentea.

Am făcut popasul în bucătărie, acolo unde pe masă aburea pâinea cea de toate zilele.

Iar de la simple încercări – direct la festival, pentru a concura la categoria: cele mai gustoase bucate românești, în timp ce gospodarii se vor întrece cu tăriile din beciuri. Flămânzi nu rămânem, e clar. Ia Mania vă promite un eveniment grandios. Meșterii populari și micii producători vor veni cu traiste, opinci, cușme de miel, accesorii brodate manual şi covoare tradiționale. Peste 300 de locuitori din satele raionului Dubăsari vor defila în straie tradiționale la Parada Portului Popular!

Veți rămâne încântați și de tinerele talente din regiune, care v-au pregătit un program de excepție. Ansamblul Plai Nistrean și grupul de copii din Holercani care cântă la fanfară și la fluier, ca pe vremuri, sunt doar câțiva dintre cei pe care îi veți cunoaște duminică, 17 iulie, la Ia Mania.

Și în această vară, tot ceea ce înseamnă românesc: cultură, tradiții și obiceiurile din străbuni – își dau întâlnire la Ia Mania. Pe data de 17 iulie, toți acești oameni frumoși pe care tocmai i-ați cunoscut, vă așteaptă la grandiosul festival care va avea loc aici, în localitatea Holercani.

Echipa TVR Moldova va instala indicatoare pe tot traseul spre eveniment, deși, suntem siguri, veți găsi locația și de unii singuri. Vino duminica viitoare să te simți mândru de tradițiile cu care ai crescut, să guști din pâinea caldă ca la mama acasă și să încingi o horă ca pe timpuri. Dar avem și o misiune de îndeplinit.

Noi îți propunem așa: Să petreci o zi de duminică cu mândrie!

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter