România la zi

106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Sărbătoarea de azi a fost marcată prin slujbe religioase, depuneri de flori şi marşuri, în mai multe regiuni ale R. Moldova

106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Sărbătoarea de azi a fost marcată prin slujbe religioase, depuneri de flori şi marşuri, în mai multe regiuni ale R. Moldova

Se împlinesc 106 ani de la evenimentul istoric al unirii Basarabiei cu România. Actul de la 27 martie 1918 a constituit temelia realizărilor care au dus, în final, la Marea Unire a tuturor românilor. Sărbătoarea de astăzi a fost marcată prin slujbe religioase, depuneri de flori şi marşuri, în mai multe regiuni ale Republicii Moldova.

La Paraclisul Mitropolitan "Sfântul Ioan Teologul", din Chişinău, un Te Deum oficiat de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei a marcat aniversarea unirii Basarabiei cu România.

MAXIM MELINTE, consilier cultural, Mitropolia Basarabiei: Pentru a comemora pe cei care au contribuit la această unire. Să ne rugăm şi pentru odihna veşnică a deputaţilor care au votat unirea Basarabiei cu România printre care se numără şi clericii.

După ceremonia religioasă, participanţii au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Chişinăului.

NICOLAE CREŢU, părinte: Noi în această zi ne bucurăm pentru ce au reuşit membrii sfatului ţării şi continuăm să credem că unirea poate fi refăcută după acelaşi principiu.

VASILE NASTAS, preşedinte, Asociaţia Obştească "Pentru Neam şi Ţară": Am venit şi am omagiat aceşti 86 de deputaţi care au votat unirea cu ţara mama România. Dacă nu erau acei 86 de deputaţi nu ştiu în ce limbă mai vorbeam noi azi.

Şi la Soroca, revenirea Basarabiei la patria mamă a fost celebrată printr-un marș automobilistic, iar un tricolor lung de peste 50 de metri a fost dus, simbolic, de la Biserica "Sfinţii Martiri Brâncoveni" până la Cetatea Soroca.

SORIN HULUŢĂ, paroh, biserica "Sfinții Martiri Brâncoveni", Soroca: Mulţumim înaintaşilor noştri care au dat tot pentru ţară, pentru neam. Trăiască neamul nostru românesc, geto-dac românesc.

"Pentru noi românii din Basarabia, din Soroca, sărbătoarea unirea Basarabiei cu România, nu este una aşa de pomină. Noi o simţim pe adevăratelea pentru că adevărat a fost actul unirii, semnat de Sfatul Ţării la Chişinău."

"Noi suntem acei români care ne cunoaştem demnitatea şi destinul nostru. Unirea nu este pentru noi un scop. Ea este calea noastră şi această cale noi o vom parcurge cu demnitate."

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România. Exemplul patrioţilor basarabeni a fost urmat, apoi, de cei din Ardeal, Crișana, Banat, Maramureș și Bucovina, astfel că la 1 decembrie 1918 s-a împlinit visul de peste veacuri al locuitorilor de pe aceste plaiuri şi s-a creat România Mare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter