Social

Universitatea de Stat a Moldovei ar putea fuziona cu Universitatea Tehnică, anunță Viorel Bostan

video

Universitatea de Stat a Moldovei ar putea fuziona cu Universitatea Tehnică. Anunţul a fost făcut de rectorul UTM, Viorel Bostan, la şedinţa rectorilor care a avut loc la Guvern, unde s-a cerut și rectificarea bugetul de stat pentru mai multe fonduri acordate învăţământului superior. Rectorul a precizat că fuziunea nu va avea loc prin absorbţie.

VIOREL BOSTAN rector UTM: „Ca să atragi studenţi e nevoie de surse şi capacităţi şi în acest context am discutat cu domnul rector Şarov ca o idee de ce nu să iniţiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbţie, dar o fuziune ca între două universităţi prietene care au o colaborare de mai mulţi ani comună şi care ne vom complimenta unii pe alţii. Astfel va fi o universitate comprehensivă.”

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Colegi, eu sunt încântat de o asemena iniţiativă. O astfel de consolidare trabnformă de fapt imaginea sectorului universitar şi cum aţi menţionat domnule rector, avem dimensiunea corectă sau o dimensiune care să ne expună în exterior şi mai mult, dar să vedem ce zice domnul Şarov.”

IGOR ŞAROV rector USM: „Tendinţa Univesrităăţii Tehnice de a deveni o universitate comprehensivă este una lesne de înţeles. Datele acre ne-au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenţi care îl avem şi atunci cei doi rectori pornesc de la perspectiva când nu îi interesează funcţia de rector, dar ne interesează să constuim ideea şi să demostrăm că aceasta este benefică.”

Ministrul Educaţiei susţine că universităţile ar trebui să crească in calitatea studiilor. Dacă în 2014, rata de absolvire a fost de peste 82%, în ultimii patru ani a scăzut la 60%.

DAN PERCIUN ministrul Educaţie şi Cercetării: „Am cunoscut în ultimii 10 ani o reducere dramatică a numărului de studenţi în Republica Moldova. Deci la licenţă de la 78 de mii am ajuns la 42 de mii de studenţi şi aici trebuei să ne clarificăm împreună de unde apare această diferenţă sau lumea abandonează pe parcurs sau avem probleme cu datele de înmatriculare.”

Rectorii universităților au enumerat problemele cu care se confruntă și au cerut mai mulţi bani pentru managmentul universitar și salarii dar și transferarea patrimoniului în gestiunea universităţilor.

EMIL CEBAN președinte, Consiliul Rectorilor din Republica Moldova: „Banii care au fost alocaţi nu sunt în deajuns şi toate universităţile la perioada de iunie-iulie, la perioada de achitare a salariilor, concedialelor se îântâlnesc cu un deficit enorm, este vorba de un decalaj de aproximativ 25%. Noi rugăm să vă implicaţi în rectificarea legii bugetului ca acest lucru să-l putem depăşi.”

Ministrul Educației a dat asigurări că va analiza doleanţele rectorilor și a transmis acestora că au responsabilitatea de a creşte calitatea studiilor, de a combate plagiatul şi corupţia în universități. Anul trecut, Universitatea de Stat, Tehnică şi Universitatea Pedagogică au fuzionat prin absorbţie cu mai multe universităţi pentru a oferi studii de înaltă calitate.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter