Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maria Bieşu ar fi împlinit astăzi 85 de ani. În memoria artistei, prietenii s-au reunit la un recital muzical, iar la Biblioteca Naţională a avut loc o expoziţie

Primadona Operei Naţionale, Artistă a Poporului, laureată a multor premii naţionale şi internaţionale, Maria Bieşu, ar fi împlinit astăzi 85 de ani. În memoria artistei, prietenii s-au reunit la un recital muzical. La Biblioteca Naţională a fost vernisajul unei expoziţii cu fotografii inedite din viaţa interpretei.

Cu o voce impresionantă, Maria Bieşu a făcut cunoscută Republica Moldova în toată lumea. Astăzi, astista ar fi împlinit 85 de ani. Soliştii Teatrului de Operă care îi poartă şi numele i-au adus un omagiu printr-un recital.  

LILIA ŞALOMEI, soprana: „Maria Bieşu este o stea mondială, este o stea naţională, este moştenirea artei Moldovei şi este o istorie, o legendă. Eu mă bucur că am cântat şi am crescut pe scenă operei naţionale Maria Bieşu”.

AURELIAN DĂNILĂ, academician: „Ceea ce se scrie sau ceea ce am scris şi eu că o astfel de interpretă se naşte la o sută de ani, pot să repet azi.  A dus faima ţării departe de hotare, nu numai în spaţiul CSI, dar în toată lumea. Este o personalitate în jurul căreia s-a format teatrul de operă”.

CONSTANTIN RUSNAC, compozitor: „O voce cu un timbru şi o intuiţie de acolo, de acasă, care pur şi simplu de invidiat. Noi trebuie să ne mândrim, amintirea ei trebuie să fie veşnică, creaţia ei trebuie să fie propagată. Ea cânta cel mai bine şi extraordinar opera italiană sigur că belcanto pentru ea era, cel mai înalt”.

De ziua sopranei, au fost expuse în cadrul Bibliotecii Naţionale mai multe fotografii.

ELENA PINTILEI, director Biblioteca Naţională: „ Aici în sală sunt expuse o parte din publicaţiile păstrate în colecţiile Bibliotecii Naţionale. 00:35 MUSCĂ 00:58 Este prezentă şi o galerie de forografie care au fost aduse de către colegii de la Academia de Ştiinţă. Cunoaştem cu toţii că Maria Bieşu a fost membru de onoare a academiei de ştiinţă a Republicii Moldova.

ANDREI CHISTOL, secretar de Stat la Ministerul Culturii: „Despre Maria Bieşu trebuie să vorbim mult mai mult, trebuie să facem tot posibilul ca şi copii din şcoli şi universităţi să o cunoască, să o promoveze pe Maria Bieşu”.

Maria Bieşu s-a născut în satul Volintiri, raionul Ştefan Vodă. Artista a avut nevoie de mult timp pentru a-şi convinge părinţii că scena este totul pentru ea. Maria Bieşu s-a stins din viaţă în 2012, la vârsta de 76 de ani. În 1967, ea a obţinut titlul de Cea mai bună Cio-Cio-san din lume. Astfel, i-a fost recunoscut talentul pe plan mondial şi a fost invitată să fie membră în diverse jurii. Artista a evoluat la Teatrul Bolşoi din Moscova şi pe scenele teatrelor de operă din Paris, Sydney, Tokio, Varşovia, Helsinki, Tbilisi şi Sankt-Petersburg.
Similare
RECOMANDĂRI