Manageri de afaceri din Republica Moldova vor beneficia de instruire germană
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Manageri de afaceri din Republica Moldova vor beneficia de instruire germană

Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Federal al Economiei şi Energiei al Republicii Federale Germania au semnat o Declaraţie de intenţie privind colaborarea în domeniul instruirii şi perfecţionării managerilor de afaceri din Republica Moldova.

Scopul documentului este pregătirea unei noi generaţii de manageri, care ar putea aduce o contribuţie considerabilă la modernizarea economiei naţionale, dar şi intensificarea relaţiilor moldo-germane, prin promovarea comerţului extern, atragerea investiţiilor străine în Republica Moldova, precum şi crearea noilor locuri de muncă.

”Apreciem eforturile depuse în ultimii zece ani pentru managerii de întreprinderi din Republica Moldova de către partenerii noştri germani şi Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Datorită sprijinului oferit, managerii au toate condiţiile necesare pentru a obţine cunoştinţe şi abilităţi moderne prin transferul de experienţă şi tehnologii privind managementul durabil şi prosper al afacerii. Acest lucru este deosebit de important pentru noi în contextul integrării R. Moldova în economia europeană şi globală”, a menţionat Vadim Gumene, secretar de stat al Ministerului Economiei.

La rândul său, Heinz Hetmeier, reprezentant al Ministerul Federal al Economiei şi Energiei al Republicii Federale Germania a felicitat noua guvernare şi a transmis mesajul că ”Germania va continua să ofere suport în dezvoltare economică în cadrul politicii Uniunii Europene de vecinătate tuturor ţărilor europene, inclusiv ţărilor din Europa de Est. Acest program este unul din instrumentele acestui angajament al Germaniei. Este o importantă contribuţie pentru modernizarea economiei, iar companiile din Republica Moldova au posibilitatea să interacţioneze cu cele din Germania şi să preia cele mai bune experienţe de acolo”, a precizat oficialul.

Declaraţia comună de intenţie a intrat în vigoare la data semnării şi va fi aplicată până la finele anului 2023.

Potrivit actului aprobat, o parte din cheltuieli vor fi acoperite din bugetul de stat – pentru pregătire profesională şi lingvistică a managerilor de afaceri moldoveni, iar costurile de călătorii internaţionale pentru participanţii la program vor fi achitate de întreprinderile respective. Atunci când anumite acţiuni din program vor fi realizate pe teritoriul Germaniei, cheltuielile vor fi acoperite de către Ministerul Federal al Economiei şi Energiei al Republicii Federale Germania.

Programul bilateral de instruire a managerilor de afaceri din Republica Moldova a fost iniţiat oficial la 19 noiembrie 2008. Din 2009, când a demarat Programul, şi până în prezent, 355 manageri au beneficiat de acest Program. 

Programul se desfăşoară în prezent în 19 ţări, printre care: Republica Moldova , Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîstan, Azerbaidjan, China, Vietnam, India, Mongolia, Egipt.

Similare
RECOMANDĂRI