Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Se scumpesc creditele

Basarabenii care s-au împrumutat de la băncile comerciale din Republica Moldova, sau intenţionează să o facă, vor achita mai mult, lunar, pentru credite. Este avertizarea experţilor economici, după ce BNM a decis vineri să majoreze, cu un punct procentual, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, prin decizia de modificare a ratei de bază, instituţia ia măsuri antiinflaţioniste. Iar presiunile inflaţioniste sunt susţinute de cererea internă, alimentată de creşterea consumului şi a veniturilor în economie. A crescut şi volumului creditelor noi acordate şi a transferurilor de bani în favoarea persoanelor fizice.

VIOREL GÎRBU, analist economic: „Prin această măsură, Banca Naţională intenţionează să majoreze costul banilor împrumutaţi de către băncile comerciale, iar efectul final, urmărit de BNM este limitarea volumului de credite oferite mediului de afaceri sau persoanelor fizice”.

Analistul Viorel Gîrbu consideră că această majorare este una nesemnificativă, dar schimbarea ar putea provoca scumpirea atât a dobânzii la creditele deja existente, cât şi la cele noi.

VIOREL GÎRBU, analist economic: „În cazul în care contractul este pentru o perioadă lungă de timp şi are o rată variabilă, sigur că acest lucru înseamnă recalcularea dobânzii, deci, un cost mai mare. Aici contează şi politica de creditare a băncii comerciale: o bancă poate să decidă să majoreze costul, altă bancă poate decide să lucreze la o profitabilitate mai mică şi să atragă mai mulţi clienţi”

Se estimează că noua rată a dobânzii lunare la credite ar putea creşte cu până la 1%.

VIOREL GÎRBU, analist economic: „Procentul mediu cu care se oferă creditele este în jur de 8%. Cred că acest procent va creşte la 9, opt şi jumătate, opt şi ceva”.
Similare
RECOMANDĂRI