Eu Aleg

Majoritatea partidelor salută decizia Curţii de Apel de anulare a deciziei CEC privind secţiile de votare pentru diasporă

S-a făcut dreptate, iar decizia este una istorică şi o victorie pentru cetăţenii Republicii Moldova din străinătate. Aşa au comentat cei mai mulţi dintre concurenţi electorali decizia de astăzi a Curţii de Apel Chişinău de a anula parţial hotărârea CEC prin care stabilise deschiderea a doar 146 secţii de vot în Diaspora şi nu 191, aşa cum a recomandat Ministerul de Externe.

Dosarul cu privire la deschiderea secţiilor de vot peste hotare a ajuns la Curtea de Apel în urmă cu o săptămână. Au fost 7 şedinţe, 10 amânări şi câteva cereri de recuzare a judecătorilor. Decizia a fost pronunţată astăzi.

ION MURUIANU, judecător, Curtea de Apel: Curtea de apel Chişinău hotărăşte: se admit parţial contestaţiile depuse împotriva CEC.

Decizia CEC a fost parţial anulată după ce a fost contestată de 7 concurenţi electorali. Este vorba despre Blocul Electoral "Renato Usatîi", Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma DA, Partidul Unităţii Naţionale, AUR Moldova, Partidul Democraţia Acasă şi Partidul Acasă Construim Europa.

ANDREI NĂSTASE, candidat la funcţia de deputat, PPDA: S-a produs ceea pentru ce am luptat şi am muncit. Am obţinut câştig de cauză în dosarul Republica Moldova împotriva cetăţenilor săi.

IGOR POHILĂ, avocat, Blocul Electoral "Renato Usatîi": Este o victorie a noastră a cetăţenilor. CEC este deja obligat să majoreze numărul secţiilor de votare în străinătate. Va contesta CEC-ul sau nu? Vom vedea.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, avocat, PAS: Avem o decizie istorică aş spune. Este şi o dovadă de mare curaj. CEC-ul este obligat MUSCA 00,56 să-şi modifice anexele în baza avizului prealbil al Ministerului Afacerilor Externe.

PETRU DULUŢĂ, avocat, Partidul Democraţia Acasă: Atâta timp cât este lezat interesul măcar a unui cetăţean din diapora dreptul de a vota, nu se mai poate de vorbit despre respectarea drepturilor dar numai despre o gravă eroare judiciară.

NADEJDA TATARCIUC, secretar general, PACE: Considerăm bun, dar noi am venit cu propunerea de a deschide 220 de secţii de vot ceea ce ar însemna că dăm posibilitatea mai multor cetăţeni din diaspora să voteze.

Vă reamintim că, pe 5 iunie, Comisia Electorală Centrală a aprobat deschiderea a 139 de secţii de vot peste hotare. Decizia a stârnit indignare în Diaspora iar la Chişinău, reprezentanţii mai multor partide şi organizaţii civice au organizate proteste la sediul Comisiei Electorale Centrale. Ulterior, membrii CEC şi-au revizuit decizia şi au majorat numărul de secţii cu 7.
După decizia Curtii de Apel, numărul secţiilor de vot din străinătate va fi de 190. Pentru alegerile din 11 iulie s-au înregistrat prealabil peste 100 de mii de basarabeni din Diaspora, un număr record pentru alegerile din Republica Moldova.