Europa Azi

„Europa Azi”: Turismul în UE, grav afectat de pandemie

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ÎNTÂRZIEREA ASTRAZENECA, COMPENSATĂ DE PFIZER

Uniunea Europeană îşi va putea respecta obiectivele de imunizare în primul trimestru al anului, în ciuda unei noi întârzieri anunţate de AstraZeneca. Comisarul european, Thierry Breton, a declarat că deficitul de doze va putea fi compensat de compania Pfizer, care produce vaccinurile anti-coronavirus mai rapid decât era planificat. AstraZeneca a anunţat că va încerca să livreze către UE, până la sfârşitul lunii martie, 30 de milioane de doze. Este de trei ori mai puţin faţă de obligaţiile contractuale iniţiale, de 90 de milioane, şi cu un sfert mai puţin faţă de angajamentul, făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze. Potrivit lui Breton, întârzierea este inacceptabilă, dar deocamdată nu există intenţia de a da grupul AstraZeneca în judecată.

CERCETARE ŞI INOVARE PENTRU UN VIITOR DURABIL

Comisia Europeană a adoptat astăzi primul plan strategic pentru Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE, în valoare de 95,5 miliarde de euro. Documentul conţine patru orientări strategice pentru direcţionarea investiţiilor în primii patru ani ai programului. Prima orientare urmăreşte promovarea unei autonomii strategice deschise prin dezvoltarea tehnologiilor. A doua are drept scop restabilirea ecosistemelor şi a biodiversităţii, inclusiv gestionarea durabilă a resurselor naturale. Transformarea UE în prima economie digitală circulară, sustenabilă şi neutră din punct de vedere climatic este abordată de a treia orientare, iar cea de-a patra are ca prioritate crearea unei societăţi europene mai reziliente, mai incluzive şi mai democratice.

TURISMUL ÎN UE, GRAV AFECTAT DE PANDEMIE

Potrivit datelor Eurostat, în 2020, sectorul turismului a fost grav afectat de pandemia de coronavirus. Din cauza restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, numărului de nopţi petrecute de turiştii străini în unităţile de cazare din Uniunea Europeană a înregistrat, comparativ cu 2019, o scădere dramatică de 68%. Cele mai importante scăderi, de peste 80%, au fost înregistrate în Cipru şi România. Numărul nopţilor petrecute de rezidenţii locali, vizitatori interni, în unităţile de primire turistică din UE a înregistrat un declin de 38%. Doar în trei state membre, Slovenia, Malta şi Cipru, rezidenţii au petrecut anul trecut mai multe nopţi turistice în propria lor ţară, comparativ cu 2019. Spania, Grecia şi România, aflate la polul opus, au raportat cel mai semnificativ declin, de peste 40%.