1 Decembrie: Ziua Naţională a României, marcată în Belarus printr-o expoziţie de artă fotografică
Sursa foto:Agerpres Vizualizari:

1 Decembrie: Ziua Naţională a României, marcată în Belarus printr-o expoziţie de artă fotografică

Ambasada României de la Minsk marchează Ziua Naţională a României prin expoziţia de artă fotografică "În obiectiv: România mea", cu lucrări din colecţia lui Ovi D. Pop, binecunoscut fotograf român al genului de fotografie peisagistică aeriană, relatează Agerpres.


Selecţia cuprinde imagini spectaculoase din diferite zone ale ţării, care vor fi expuse în aer liber sub forma unor planşe de mari dimensiuni, în perioada 28 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021. Evenimentul cultural este adresat atât comunităţii româneşti din această ţară, cât şi publicului belarus.

"Sunt foarte onorat de invitaţia Ambasadei României de la Minsk şi în acelaşi timp bucuros că imaginile mele cu locaţii minunate din România traversează graniţe şi ajung să fie cunoscute în afara ţării" - menţionează artistul fotograf, citat într-un comunicat de presă difuzat de ambasadă.

De-a lungul celor 30 de ani de activitate, Ovi D. Pop a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, iar lucrările i-au fost distinse cu peste 1200 de premii, între care 330 medalii de aur din peste 71 de ţări. Opera fotografică a lui Ovi D. Pop a fost răsplătită, de asemenea, cu prestigioasele titluri de Excelenţă acordate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (EAFR) şi Excellence de la Federation Internationale de l'Art Photographique (E.FIAP/s).

Conform topului pe anul 2019 în care a fost analizată activitatea a peste 15.000 de fotografi din întreaga lume, realizat de cea mai prestigioasă organizaţie mondială în domeniul fotografiei, Photographic Society of America (fondată în 1934), Ovi. D. Pop se află în clasamentul mondial pe locul nouă atât în categoria Projected Image Division Color, cât şi în categoria Monochrome. În 2019, fotograful a fost premiat cu aur şi bronz la un concurs de mare prestigiu - Trierenberg Super Circuit, iar în 2020 - Ovi D. Pop a fost medaliat cu aur la concursul Gold Silk Road Photo Salon din China la categoria Open Monochrome.

Artistul a câştigat un premiu deosebit de important şi în 2018 - Premiul I la Categoria Abstract la primul Campionat Mondial de Fotografie realizată cu drona, DRone AWards 2018.

Publicul larg a putut admira fotografiile lui Ovi D. Pop prezentate în expoziţii personale şi de grup, organizate atât în oraşul său natal, Oradea, cât şi în multe alte oraşe din România şi din alte ţări precum Belgia, China, India, Republica Moldova, Slovacia, Ungaria, Ucraina. Artistul a făcut parte din juriul mai multor Saloane Internaţionale de fotografie din Australia, Bulgaria, China, Croaţia, Georgia, Ecuador, Muntenegru, India, Italia, România, Serbia şi Ucraina.

Expoziţia "În obiectiv: România mea" va deschide seria unor evenimente artistice în aer liber, într-un spaţiu nou amenajat al Ambasadei de la Minsk. Potrivit ambasadorului Viorel Moşanu, "inaugurăm, astfel, spaţiul expoziţional cu o admirabilă colecţie de imagini de fotografie aeriană, semnate de Ovi D. Pop.

Conceptul de expunere în aer liber este o metodă sugerată de vremurile de azi, care oferă, însă, o difuzare mai "democratică" a fenomenului cultural faţă de o galerie obişnuită".

La organizarea expoziţiei de la Minsk, Ambasada României a fost sprijinită de graficiana belarusă Yuliya Zubrytskaya, care a elaborat designul planşelor.

Expoziţia de artă fotografică "În obiectiv: România mea", coordonator de proiect Nadia Moşanu, se înscrie în cadrul campaniei de diplomaţie publică şi culturală "Ferestre spre România: Cultură, Artă, Oameni", lansată de Ambasada României în Republica Belarus în anul 2015 şi reprezintă o continuare a demersurilor misiunii de popularizare în a valorilor româneşti în Republica Belarus.
Similare
RECOMANDĂRI