SOCIAL

Companii celebre din lume vor să cumpere alune cultivate în Republica Moldova

Alunele ar putea aduce beneficii economice considerabile Republicii Moldova. Despre avantajele şi tehnologia culturilor nucifere s-a discutat, astăzi, la Chişinău, în cadrul unei Conferinţe Naţionale, organizată la Institutul Muncii.

Carlo Negro este un agronom italian cu o experinţă de peste 40 de ani în  cultivarea alunelor. Munceşte pe câmp de la 14 ani, iar din 1980 a preluat afacerea de la părinţii săi. Carlo a împărtăşit din experienţa sa în toată Europa de Est, Rusia, Africa de Sud. Acum a venit şi în Republica Moldova cu sfaturi pentru cei care vor să iniţieze o afacere în domeniul culturilor nucifere.
  
Oleg Loghin are şi el o afacere în domeniul nucifer, la Cahul. El spune că după ce a văzut plantaţia lui Carlo Negro, a decis să-şi facă propria cultură de alun.
 
Alunul nu este o plantă pretenţioasă, iar cultivarea şi îngrijirea este un proces relativ simplu.
 
Creşterea alunului este o afacere relativ nouă pentru Republica Moldova. Este însă de succes şi cu un potenţial mare de dezvoltare. Mai ales că sunt multe companii celebre, de talie mondială, care vor să cumpere alune cultivate în Republica Moldova.
 
Interesul agricultorilor din Republica Moldova pentru culturile nucifere a crescut considerabil. Este un produs cerut pe piaţa mondială şi are un preţ destul de bun.
 
Turcia ocupă primul loc în lume după producţia de alune, cu 650 de mii de tone anual. Pe doi e Italia, cu 120 de mii de tone, urmate de Statele Unite ale Americii, Azerbaijan şi Georgia.