Pompierii avertizează cetăţenii să fie prudenţi, în condiţiile codului galben de caniculă şi de pericol excepţional de incendii de vegetaţie
Sursa foto:IGSU Vizualizari:

Pompierii avertizează cetăţenii să fie prudenţi, în condiţiile codului galben de caniculă şi de pericol excepţional de incendii de vegetaţie

Conform avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, vremea caniculară cu temperaturi maxime de +33..+36°C se va menţine în perioada 08-09 august, iar pericolul excepţional de incendiu de clasa V a fost prelungit până la data de 14 august. În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă repetat avertizează populaţia despre riscul incendiilor în condiţii de umiditate redusă.

În vederea prevenirii situaţiilor excepţionale, pompierii îndeamnă cetăţenii să fie foarte prudenţi şi să respecte cu stricteţe normele antiincendiare. Pentru prevenirea incendiilor cu caracter natural şi extinderea acestora, oamenii sunt rugaţi să evite utilizarea focului deschis la nimicirea deşeurilor menajere şi vegetaţiei uscate în preajma sectorului locativ, precum şi spaţiilor forestiere şi agricole.

O atenţie deosebită trebuie să fie acordată copiilor. Maturii sunt îndemnaţi să-şi monitorizeze minorii şi să nu le permită jocul cu sursele de foc. Totodată, salvatorii menţionează că pe timp de caniculă scăldatul nu se recomandă. Înotul în bazinele acvatice nedotate cu staţii de salvare, dar şi în stare de ebrietate este strict interzis. Specialiştii avertizează că scăldatul în râuri şi lacuri cu relief necunoscut şi curenţi puternici de apă poate fi fatal.

Mai mult, IGSU recomandă supravegherea strictă a minorilor în locuri necunoscute şi în preajma râurilor şi lacurilor. Pentru a evita tragediile, scăldatul acestora de unii singuri se interzice.

Vremea caniculară reprezintă un risc pentru oamenii care se află afară în orele de vârf. Salvatorii recomandă cetăţenilor să se protejeze de razele solare în spaţii umbrite şi răcoroase, să consume cât mai multă apă potabilă. În caz de situaţii de risc pentru acordarea ajutorului necesar oamenii sunt rugaţi să apeleze Serviciul 112.

Similare
RECOMANDĂRI