SOCIAL

Preot: Avem probleme la capitolul pomenirea morţilor. Pomana se face nu pentru oameni aleşi

post-img

De Paştile Blajinilor, creştinii trebuie să se abţină de la mese copioase, băuturi tari şi ar fi bine să dea de pomană în special oamenilor săraci lipiţi pământului.

 Totodată, în al doilea an de pandemie COVID-19, creştinii sunt sfătuiţi să pomenească răposaţii acasă sau la biserici, în rugăciune şi aprinzând o lumânare de sufletul celor care au trecut în lumea celor drepţi, susţine preotul Ioan Ciuntu, parohul Catedralei Ortodoxe Române „Sfânta Teodrora de la Sihla”, protoiereu-mitrofor, transmite IPN.

„Sărbătoarea Paştile Blajinilor este una importantă pentru sufletul uman, pentru cei care s-au bucurat de viaţă, au muncit cot la cot, au gustat din bucuriile, dar şi din necazurile vieţii. Aşa se întâmplă că la mormintele celor scumpi şi dragi este cu neputinţă de ajuns. E bine cine a reuşit să mai îngrijească de morminte, pentru că unii oameni nici acest lucru nu au reuşit să îl facă. Este mai trist că este cu neputinţă să ajungem la morminte cu o sfântă slujbă, este important pentru noi acest detaliu. Omul care mai ieri cu fizicul şi cu sufletul s-a bucurat de viaţă, nu mai este astăzi printre noi. Îl avem în memoria şi gândurile noastre, dar, cu regret, la rămăşiţele lui pământeşti nu putem ajunge. Pe de o parte, înţelegem aceste restricţii, dar, pe de altă parte, sufletul şi inima nu le acceptă”, a spus parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”.

Potrivit preotului, biserica ne îndeamnă ca în zilele acestea să nu cădem în deznădejde. „Noi, cei care mai facem umbră pe pământ, este important să îi avem pe cei răposaţi în memorie, în conştiinţa, în inima noastră şi în rugăciunile noastre”, spune părintele Ioan Ciuntu.

Parohul îi sfătuieşte pe creştini ca în oraşe oamenii să meargă la cimitire în alte zile decât Paştile Blajinilor, pentru a evita aglomeraţia – de exemplu, în ziua naşterii, a morţii, a numelui sau a îngerului păzitor. „Să mergem la cimitir, să punem o floare şi să ne reîntoarcem cu mintea spre cei care au plecat dintre noi şi să facem ceea ce nu au reuşit să facă cei răposaţi, atunci când au fost în viaţă”, a adăugat preotul Ioan Ciuntu. Totodată, părintele este de părerea că la sate, acolo unde este mai puţină lume, nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19 sau în localităţile în care s-au înregistrat puţine cazuri de îmbolnăviri, autorităţile publice locale ar trebui să le permită credincioşilor să pomenească morţii în cimitire, dar cu respectarea măsurilor de protecţie. „Năravul pandemiei merge mai departe, trebuie să avem grijă ca cei care sunt în preajma noastră să fie în viaţă şi să fie plini de viaţă”, a relevat preotul Ioan Ciuntu.

În acelaşi timp, părintele a remarcat că avem nişte probleme la capitolul pomană şi la alte activităţi de genul acesta, iar pandemia ne dă nişte lecţii de viaţă şi ne pune la respect, în aceste cazuri. „Noi exagerăm nu doar la pomeni, dar şi la cumetrii, nunţi, cu mese copioase, ieşite din comun, exagerate absolut. E bine ca să fim cu luare aminte atunci când este vorba şi despre mesele de pomenire. Dacă venim cu o pomană, venim nu doar pentru lumea deosebită, pentru prieteni şi cu daruri mari şi scumpe. Faceţi aceste pomeni cu lumea necăjită, care s-ar bucura enorm de mult pentru un colăcel sau pentru o îmbrăcăminte călduroasă. Vorbiţi-i numele şi spuneţi-i să se roage pentru persoana X sau Y. Din păcate, unii oameni nu vor să asculte, eu au o concepţie greşită, luând cu asalt pieţele. Totul trebuie să fie modest şi cu gânduri senine. Să lăsăm alcoolul – dacă ne ameţim minţile cu băuturi tari, nu înseamnă că suntem foarte aproape de cei duşi din viaţă”, a ţinut să menţioneze parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”.