SPORT

Sportivii din Republica Moldova susţin amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Sportivii din Republica Moldova regretă amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo din cauza pandemiei de coronavirus. Atât ei, cât şi antrenorii, sunt de părere că Comitetul Internaţional Olimpic a luat o decizie corectă.

Una dintre sportivele calificate la Olimpiadă este atleta Zalina Petrivskaia.

„Da, evident că eu ca sportivă fiind în pregătire m-am întristat, pentru că am muncit patru ani, dar ţinând cont de grisa asta creată şi de acest virus, totuşi e mai bine să fie amânată şi să depăşim în primul rând criza şi dupa asta să ne pregătim cât mai bine. Pentru că riscul oricum persistă şi mai bine să avem grijă de sănătate şi după să arătăm performanţe”, spune ZALINA PETRIVSKAIA, atletă.

Şi luptătoarea Anastasia Nichita alături de antrenorul ei Tudor Cîrlan au precizat că sănatatea este prioritară.

„M-am aşteptat la aceasta, desigur că nu este plăcut pentru că m-am antrenat până acum, am avut un plan de pregătire. Acum când am aflat că s-a amânat, practic s-au anulat şi toate deciziile noastre. Eu cred că este o decizie corect faţă de toţi sportivii, antrenorii şi tot personalul care s-a pregătit către JO, deoarece majoritatea sportivilor nu se pot antrena la nivel de performanţă, facem performanţă acasă sau în parc, dar acum nici în parc nu putem ieşi”, a spus ANASTASIA NICHITA, luptătoare.

„Situaţia este nu numai la nivel naţional, dar şi mondial. Astfel se pune în pericol viaţa sportivilor, dar şi a antrenorilor. Sportiva noastră este foarte tânără şi noi dacă sincer mai aveam chiar nevoie de un oarecare timp, pentru că sunt campioane mondiale pe care Anastasia era tânără pentru ele, dar acum vom avea mai mult timp de pregătire ca să le putem învinge”, afirmă TUDOR CÎRLAN, antrenor de lupte.

Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, Nicolae Juravschi, spune că amânarea Olimpiadei era inevitabilă.

„Este o decizie corectă, pe care noi toţi cei din Mişcarea Olimpică trebuie să o susţinem şi să facem tot posibilul ca Jocurile Olimpice să se petreacă”, a afirmat NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic.
 
Şapte sportivi din Republica Moldova obţinuseră cota de participare la Olimpiada de la Tokyo. Jocurile vor fi reprogramate, dar nu mai devreme de vara anului 2021.

De la înfiinţarea Jocurilor Olimpice Moderne, în 1896, este pentru prima oară când sunt amânate pe timp de pace. Competiţia a mai fost anulată de două ori în timpul celor două războaie mondiale.