Actualitate

A eşuat şi a doua încercare de a da în chirie spaţiile comerciale de la Aeroportul Chişinău

A eşuat şi a doua încercare de a da în chirie spaţiile comerciale de la Aeroportul Chişinău

Nici din a doua încercare nu se găseşte o companie care să ia în chirie spaţiile comerciale de la Aeroportul Internaţional Chişinău. Autorităţile au anunţat că a fost anulată şi a doua licitaţie, după ce la concurs a participat o singură companie care, însă, nu a prezentat toate actele necesare, a declarat Roman Cojuhari, directorul Agenţiei Proprietăţi Publice.

ROMAN COJUHARI director, Agenţia Proprietăţi Publice: La licitaţie a participat o singură companie. Compania nu a prezentat toate documentele, respectiv procesul de licitaţie a fost sistat.

Compania care a depus actele este Lagardere Travel Retail. Anterior, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă scriau că firma care vrea să arendeze spaţiile comerciale din aerogară a fost înregistrată în noiembrie 2023, într-un bloc din sectorul Buiucani. Compania a participat şi la primul concurs, care a avut loc în perioada 11-25 martie, alături de o altă firmă. Însă licitația a eşuat după ce directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, Roman Cojuhari, şi ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, au spus că nu s-a asigurat o "concurență suficientă" şi licitația ar fi fost, cităm, "sabotată". Procurorii au deschis un proces penal în care sunt investigate mai multe fapte, inclusiv de abuz de serviciu.

ROMAN COJUHARI director, Agenţia Proprietăţi Publice: În acest caz s-a iniţiat şi o anchetă penală. Au fost procurorii? Comunicaţi cu aceste instituţii, dar întrebaţi şi la aeroport. În anchetă sunt persoane vizate de la APP?

Directorul Agenţiei Proprietăţi Publice a declarat că a solicitat Întreprinderii de Stat Aeropotul Chişinău să relanseze licitaţia în timpul cel mai apropiat şi să atragă mai multe companii internaționale. Până acum, spaţiile din aeroport erau deținute de companiile afiliate oligarhului Ilan Sor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancara.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter