Economic

Persoanele fizice mai au câteva zile la dispoziție să-şi depună declarațiile pentru impozitul pe venit în anul trecut

Persoanele fizice mai au câteva zile la dispoziție să-şi depună declarațiile pentru impozitul pe venit în anul trecut

Persoanele fizice mai au câteva zile la dispoziție să-şi depună declarațiile pentru impozitul pe venit în anul 2023. Pentru a face față numărului mare de contribuabili care sunt aşteptaţi în această perioadă, unităţile Serviciului Fiscal de Stat au program de lucru extins. Funcţionarii vor lucra și mâine, duminică, 28 aprilie.

Maria Lazăr este pedagog. Femeia spune că s-a obişnuit să depună anual declarația pentru impozitul pe venit pentru că ştie cât de important este acest gest.

MARIA LAZĂR, pedagog: „Cred că este corect, uneori pentru a avea niște recuperări de la serviciul fiscal, alteori pentru a fi corecți în contextul achitării, contribuției, este obligativitatea fiecărui cetățean. Suntem bugetari și țara trăiește din contul salariilor și bugetului este nevoie să fim corecți.”

Prezentarea Declarației privind impozitul pe venit este obligatorie dacă:


DECLARAȚIA CU PRIVIRE LA IMPOZITUL PE VENIT ESTE OBLIGATORIE

• aveți obligații privind achitarea impozitului pe venit;
• ați utilizat scutirea personală şi ați obţinut venituri impozabile anuale mai mari de 360.000 de lei;
• solicitați restituirea impozitului pe venit achitat în plus;
• doriți să direcționați 2% din impozitul pe venit;
• ați făcut o tranzacție, cum ar fi o mașină sau un apartament.


Persoanele fizice pot depune declarațiile cu privire la impozitul pe venit până pe 30 aprilie, inclusiv. Documentele pot fi depuse în format electronic sau pe hârtie.

„  Venim în fiecare an, o depunem, avem mai multe surse de venit și suntem obligați să depunem conform legii, să achităm toate impozitele. Am încerca să o fac online, dar e mai greu și am venit aici pe loc și o persoană ne ajută.”

În cazul în care ați decis să depuneți fizic declarația, o puteți face doar dacă prezentaţi şi cartea de identitate.

A„veți în 2018, 2.038 de lei în plus achitat. – Pot să-i ridic? – Da, depuneți declarația și apoi cererea ca să vă întoarcă banii înapoi.”

„Când am primit scrisoare de la FISC, m-am speriat. Dar e foarte ușor. A fost rapid, a fost nevoie doar de buletinul de identitate. Statul trebuie să-mi dea înapoi bani, pentru că mi-a reținut mai mult.”

ANASTASIA MOVILĂ șef secție, Direcția Deservire Fiscală Râșcani: „ Cu fiecare an, numărul contribuabililor care dețin semnătura electronică este în creștere. Dar ponderea majoră este totuși depunerea declarației pe suport de hârtie. După expirarea termenului de depunere a declarațiilor lucrăm cu contribuabilii care nu au depus, îi invităm la sediul FISC. Pentru prezentarea tardivă a declarației se aplică o amendă de la 200 la 400 de lei și  începând cu data de 3 mai începe să curgă penalitatea.”


Impozitul pe venit poate fi achitat online, la poștă sau la bănci. În această perioadă, Direcțiile de Deservire Fiscală lucrează în regim special. Duminică, 28 aprilie, vor fi deschise până la ora 15.00, iar pe 29 și 30 aprilie de la 7.30 pana la 19.00.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter