Cultură

Record de vizitatori la începutul retrospectivei Constantin Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris

post-img
Centrul Pompidou din Paris

Cea mai mare retrospectivă a sculptorului Constantin Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris a început cu un record. Au fost peste trei mii de vizitatori chiar înainte de deschiderea oficială, veniți să admire cele aproape 200 de sculpturi și peste 400 de fotografii, desene, filme, documente și piese de mobilier din atelierul parizian al artistului considerat părintele sculpturii moderne. Expoziția, deschisă până pe 1 iulie, este organizată în parteneriat cu Ambasada României, Institutul Cultural Român de la Paris, sub înaltul patronaj al președintelui Franței. Detalii de la Mihaela Antoche.


Vizitatorul ajunge printr-o experiență imersivă în universul lui Constantin Brâncuși. O scenografie specială pune în valoare creațiile artistului.

Ariane Coulondre, curatoarea expoziţiei: Această expoziţie retrospectivă este cea mai mare retrospectivă consacrată vreodată lui Brâncuşi şi este un omagiu inventatorului sculpturii moderne. Este o expoziție care arată bogăţia artei sale, sculpturi, fotografii, filme, desene, toate arată în egală măsură şi omul, parcursul său extraordinar din România, unde s-a născut, până la Paris, şi apoi toate călătoriile sale, prieteniile sale.

Raluca Turcan, ministrul Culturii: Brâncuşi a fost un sculptor pionier, iar creaţiile sale au revoluţionat modul nostru de a privi şi de a înţelege arta modernă.

Pe lângă lucrările din atelierul lui Constantin Brâncuși, sunt expuse și opere ale artistului care aparțin unor muzee internaționale de renume sau unor colecții particulare, împrumutate special pentru această retrospectivă.

Doina Lemny, curatoarea expoziţiei Brâncuşi de la Timişoara: Foarte greu se organizează o astfel de expoziție, numai că, aici, la Centrul Pompidou, au acest avantaj de a avea fondul de la Atelierul Brâncuşi.

Maestrul Cristian Măcelaru și violoncelistul Gautier Capuçon, un artist român și unul francez, au redat muzical atmosfera în care crea Constantin Brâncuși.

Ioana Bivolaru, Ambasadorul României la Paris: Celebrăm aici, împreună, istoria comună şi relaţia privilegiată dintre România şi Franţa. Nu este doar o prezentare a operelor de artă, ci o sărbătoare a creativităţii, a imaginaţiei, relevând afinităţile culturale, rolul esenţial al culturii, în ansamblul relaţiilor bilaterale dintre cele două state.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter