Politic

Leonard Orban: Înfrățirea între România și Republica Moldova se face și prin investiții românești peste Prut

post-img
Leonard Orban

Fostul negociator al României pentru aderarea României la UE, Leonard Orban, a declarat la TVR Internațional, în cadrul emisiunii Articolul 7, realizată de Mihaela Crăciun, că în Republica Moldova, a existat și există încă un climat ostil investițiilor din România deși România este parte a pieței interne a Uniunii Europene, spre care Republica Moldova aspiră.

“Premierul Republicii Moldova a vorbit, recent, despre relațiile dintre România și Republica Moldova. Spunem înfrățire, iar aceasta se face și prin poduri de flori, dar se face mai ales prin interconectare energetică, inclusiv în domeniul celor patru libertăți incluzând libera circulație a capitalurilor și așa mai departe. Concret, se face având investiții puternice în Republica Moldova” a spus fostul comisar european și negociator șef al României la UE.

Leonard Orban a reamintit că “mult timp, investițiile românești în Republica Moldova au fost sabotate și evident că au fost decizii politice”.

Fostul comisar european a remarcat faptul că în Republica Moldova, climatul  s-a schimbat, semnificativ.

“S-a îmbunătățit acest climat, dar încă,  dacă faci o comparație între climatul investițional din Republica Moldova și cel din România, țara noastră fiind parte a pieței interne UE, vezi că în continuare, cel din Republica Moldova e parțial ostil”, a afirmat Orban.

Fostul comisar european  a mai arătat că în ciuda  faptului că există voința politică a decidenților de la Chişinău, Președinția,  Guvernul Republicii Moldova și Parlamentul Republicii Moldova, rămân în continuare piedici ce țin și de o Justiție “care e în continuare nereformată și asta va fi în continuare o problemă pentru Republica Moldova, la fel ca și corupția”.

„Problema justiției nereformate am avut-o și noi și noi și o avem în continuare;  la fel și problema corupției. Sigur,  noi avem actori capabili să lupte împotriva corupției. În Republica Moldova, climatul investițional este mai puțin prietenos comparativ cu cel din România și lucrurile acestea trebuie să se schimbe. Dar nu se schimbă peste noapte!”, a conchis Leonard Orban.

Leonard Orban este unul dintre  principalii negociatori ai României care au reușit să semneze Tratatul de aderare a României la UE,  în data de 25 aprilie 2005. A fost negociator șef adjunct, după Vasile Pușcaș, care era negociator șef, între 2001-2004, și apoi, a fost negociator șef pana în 2005, când s-a semnat Tratatul. A fost membru al Comisiei Europene în perioada ianuarie 2007- februarie 2010 şi primul comisar european român din istoria UE. Între 2011-2012, a deținut și portofoliul Ministerului  Afacerilor Europene, fiind responsabil și cu fondurile europene. Între 2010-2011 și 2015-2021, a fost consilier prezidențial responsabil cu afaceri europene.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter