MOLDOVA (IN)DEPENDENTĂ

În 32 de ani de independenţă, R. Moldova a depăşit multe crize, dar are și multe restanțe. Expert: Migraţia, salariile şi pensiile sunt capitole la care înregistrăm regrese

În 32 de ani de independenţă, R. Moldova a depăşit multe crize, dar are și multe restanțe. Expert: Migraţia, salariile şi pensiile sunt capitole la care înregistrăm regrese

În 32 de ani de independenţă, Republica Moldova a depăşit multe crize şi a reuşit să devină un stat european construit pe ruinele unui sistem acum distrus. Potrivit expertului Veaceslav Ioniţă, avem și multe restanţe, iar migraţia, salariile şi pensile sunt capitole la care înregistrăm regrese.

În 32 de ani de independenţă, populația Republicii Moldova s-a redus considerabil, cauza principală fiind migrația masivă.

VEACESLAV IONIŢĂ expert economic, IDIS "Viitorul": Populaţia Republicii Moldova se redus cu 1, 5 milioane de locuitori, dintre care 1,1 milioane pe malul drept al Nistrului. Avem o tremie din populaţie plecată. Nu mai găsiţi undeva unde am avut o asemenea migraţie masivă.

Reformele au mers greu iar tentatia occidentului a fost mare. Facilitată de acordul privind libera circulatie, migratia a devenit o mare problema sociala.

"De ce aţi ales să mergeţi peste hotarele ţării? Din cauza salariilor prea mici nu am reuşit să ne facem un viitor pe care ni-l dorim. -De ce salariu aţi vea nevoie pentru a nu mai pleca? – 30 de mii nu mai puţin pentru că preţurile sunt foarte mari." "Eu cred că aici ar trebui să gândim un program foarte complex şi economic şi social, dar şi patriotic. Îmi pare că dacă la şcoală copii ar fi educaţi că ar trebui să facă cu mult mai multe pentru ţara lor, asta tot ar da nişte procente de tineri care ar rămâne."

În cei 32 de ani de independent, salariu mediu pe economie a crescut de 2,8 ori, dar pensile rămân pe această poziţie ca şi în anul 1991.

VEACESLAV IONIŢĂ expert economic, IDIS "Viitorul": În anul 1991 aveam aproape trei salariaţi la un pensionar, astăzi avem un pensionar la salariat. În prezent, în 2023 pensia medie eu o estimez că va fi de 3200 de lei. Deci doar în 2023 pensionarii noştri vor avea acelaşi nivel de trai care l-au avut în 91 şi apropo în 91 nu a fost cel mai bun. Cel mai bun a fost în 85, 86.

"Eu cred că are valoare şi mai mica pentru că ce puteai cumpăra cu 10 lei 30 de ani în urmă, acum nici cu o sută, nici cu două sute nu poţi cumpăra. Uitaţi-vă ce se face la piaţă şi cred că totul este clar."

"Mă odihnesc o lună, două şi iar plec din nou pentru că nu exist cu aşa pensie 2600 de lei. Să fie măcar 6000 mii de lei pe lună, minim."

Ca un paradox, caracteristic statelor in care corupția si economia subterană s-au dezvoltat, dar si datorită acumulărilor masive din Diaspora, multi basarabenii au înregistrat progrese la capitolul avere. Dacă în 1991, bogăţia acestora era estimată la peste un miliard de dolari, în prezent este de peste 45 de miliarde.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter