România la zi

Bust al domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt, dezvelit în oraşul Ialoveni

Bust al domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt, dezvelit în oraşul Ialoveni

În ziua Unirii Basarabiei cu România, oficiali de pe ambele maluri ale Prutului au luat parte la dezvelirea unui bust al domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt, amplasat în oraşul Ialoveni. În acest raion s-a născut Ion Inculeţ, preşedintele "Sfatului Țării" din Basarabia, la momentul unirii cu patria mamă.

Pentru a marca această zi importantă pentru toți românii, localnicii au venit la eveniment cu tricolorul în piept și îmbrăcaţi în straie naționale.

"Evenimentul de astăzi sărbătorește Unirea Basarabiei cu România. A fost un eveniment de importanță majoră pentru istoria neamului nostru și generațiile viitoare fiind un îndemn spre unire și iubire alături de frații noștri români. Un îndemn pentru noile generații de a valorifica ceea ce ne este dat.

"Este o zi foarte însemnată pentru localitatea naostră, raionul Ialoveni și pentru RM. Mă simt împlinit că am văzut acest bust la noi în localitate.

"Ne-a unit pe toți și astăzi am venit la marea sărbătoare și le mulțumim și fraților noștri români care au participat și care ne ajută încontinuu."

Bustul lui Ștefan cel Mare a fost realizat, în doi ani, de sculptorul Ion Zderciuc și a fost amplasat în fața consiliului Raional Ialoveni, alături de bustul regelui Ferdinand I, cel care a semnat decretul de Unire a Basarabiei cu România.

NATALIA EREMIA preşedinte, raionul Ialoveni: Este un simbol al demnității și al independenței noastre naționale. Suntem datori să păstrăm și să transmitem această moștenire istorică, generațiilor viitoare.

La dezvelirea bustului au participat oficiali de pe ambele maluri ale Prutului.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii, Republica Moldova: Sfințind acest monument frumos în orașul Ialoveni, e pace și nimeni nu ne însfacă și nu ne urmărește că simțim românește, că cinstim predecesorii. Trebuie să facem împreună tot posibilul ca în cel mai scurt timp să ne revedem alături de România, în marea familie europeană.

MARIUS URSACIUC primar, comuna Gura Humorului, România: Mă adresez celor tineri, pentru că de ei avem nevoie. În momentul în care nu ai trecut, nu vei avea viitor, în momentui, în care nu-ți respecți trecutul nu construieși și nu-ți respecti viitorul.

MIHAI PELIN primar, comuna Tomșani, România: Am venit cu gânnduri bune din România, de a se înfăptui cît mai repede Unirea.

PETRU FRUNZE, deputat, Republica Moldova: Acest gest de unitatea al Sfatului Țării din 27 martie 1918 urmează să fie transpus și astăzi, atât de clasa politică din RM cât și România, ca să găsim unitate, acea cale care să ofere cetățenilor pace și stabilitate. Şi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat, într-un mesaj pe internet, importanţa acestei zile pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

"Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, să mulțumim României pentru susținerea constantă dedicată îmbunătățirii vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să muncim în continuare pentru a deveni un stat dezvoltat și liber, alături de România, în marea familie europeană", se arată în mesajul președintelui.

La Ialoveni, sărbătoarea a continuat cu un concert sub genericul "Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română" și cu deschiderea unei expoziții unice de drapele istorice din Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter