Actualitate

Tricolorul a fost arborat cu mândrie în toată Republica Moldova de Ziua Drapelului Național

Tricolorul a fost arborat cu mândrie în toată Republica Moldova de Ziua Drapelului Național

Drapelul de stat, simbol al identității și unității naționale, este sărbătorit astăzi în Republica Moldova. Tricolorul a fost arborat cu mândrie la toate instituţiile publice şi o serie de evenimente, organizate în toată ţara, au marcat această zi atât de importantă pentru toţi basarabenii.

Preşedintele Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățenii ţării să onoreze drapelul național nu doar astăzi, ci în fiecare zi. Iar când privim spre tricolor să ne amintim că suveranitatea şi dreptul de a ne făuri destinul trebuie apărate de noi toţi, a mai spus Sandu.  


MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Să răspundem nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi chemării la unitate, solidaritate, și speranță, care se reflectă în cele trei culori ale drapelului nostrum. Să fim buni şi generoşi unii cu alţii, indifferent de limb ape care o vorbim sau de convingerile noastre.”

La eveniment au prezentat demostraţii sau scurte momente artistice Orchestra Prezidențială, Garda de Onoare, Batalionul cu Destinație Specială "Fulger", studenți ai Academiei de Poliție "Ștefan cel Mare" și mai multe coruri de copii.

Şi alte instituţii publice au pregătit programe speciale dedicate tricolorului. La Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chișinău s-a încins hora mare.

Iar la Academia Militară a Forțelor Armate "Alexandru cel Bun" a fost organizată o expoziție de fotografii, echipament și armament din dotarea Armatei Naționale, iar tinerii au fost informați despre oportunitățile pe care le oferă cariera militară.  

„O maşină de aceasta de luptă foarte tare îmi place şi mitraliera aceasta.”

„ Multe pistolete, artilerie. E foarte in teresant aici.”

„ V-aţi dori o carieră în acest domeniu? –Da! Îmi place armamentul, tactica militară, echipamentul şi îmi place.”

ANDREI PUIU, student:  „În cadrul expoziţiei avem armament atât din dotarea Armatei Naţionale, cât şi armament nou din dotarea Armatei Naţionale. Plus la asta studenţii povestesc, explică principiile de funcţionare a acestora.”

VADIM CEMÎRTAN, rector, Academia Militară a Forțelor Armate "Alexandru cel Bun": „Sunt invitaţi să viziteze facilităţile academiei miltare. Vor fi deschise uşile Facultăţii  Ştiinţe Militarem unde cadrele didactice vor familiariza toţi doritorii cu infrastructura, cu armamentul, cu tehnica din dotare.”

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a transmis un mesaj de unitate în această zi festivă pentru toţi basarabenii.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Un simbol al statului care reprezintă integritatea, suveranitatea Republicii Moldova. Totodată trebuie să atragem atenţie mai mult la identitatea noastră naţională. Să fim uniţi şi împreună să trecem prin greutăţi şi spre dezideratul nostru comun spre integrare europeană.”

Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat al Republicii Moldova pe 27 aprilie 1990, de către deputaţii primului legislativ.
Iar Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chişinău pe 23 aprilie 2010.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter