Covid 19

Virusolog, despre influenţa temperaturilor ridicate asupra COVID-19

post-img

Profesorul universitar Constantin Spînu, doctor habilitat în medicină, spune că datele publicate demonstrează că noul tip de coronavirus (SARS-CoV-2), care provoacă infecţia COVID-19, se păstrează foarte bine la temperaturi mai scăzute. La temperaturi înalte şi în condiţii de umiditate sporită, virusul ar putea să piardă o parte din agresivitate. Însă, sursa de infecţie sau factorii care contribuie la răspândirea acestei infecţii pot fi nu doar aerosolii, care se formează în aer în urma strănutului sau a tusei. Este vorba şi de suprafeţe, aşa ca mesele, scaunele etc., unde virusul se păstrează bine şi la temperaturi ridicate.

Contactat de IPN, Constantin Spînu, şeful Direcţiei cercetare şi inovare a Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, a precizat că s-a constatat că pe suprafeţe poroase, cum ar fi cărţile, de exemplu, perioada în care virusul supravieţuieşte este mai de durată în comparaţie cu suprafeţe din metale.

Chiar şi în condiţiile creşterii temperaturilor, rămâne necesară respectarea măsurilor de profilaxie şi prevenţie, spune specialistul în virusologie. Săptămâna precedentă, chiar dacă au fost temperaturi ridicate, s-a înregistrat un apogeu de incidenţă a cazurilor de infectare. Populaţia nu trebuie să se îmbete cu apă rece şi să se relaxeze, pe motiv că afară se încălzeşte, deoarece riscul de infectare se păstrează, din păcate, spune doctorul habilitat în medicină.

 

Constantin Spînu a subliniat că situaţia epidemiologică nu se poate schimba dacă nu sunt respectate măsurile de protecţie şi restricţiile impuse. Oamenii trebuie să evite în continuare locurile aglomerate, să nu meargă în grupuri mai mari de trei persoane. Fiecare mişcare nechibzuită poate duce la sporirea riscului de infectare. Comportamentul iresponsabil duce la agravarea situaţiei, inclusiv creşte presiunea asupra sistemului de sănătate, a mai spus profesorul.

Potrivit lui Constantin Spînu, dacă populaţia nu va da dovadă de cultură sanitară, temperaturile nu vor schimba situaţia. De comportamentul responsabil al fiecărui cetăţean depinde cât de repede va fi depăşită situaţia de criză.

Pe 9 iunie, Republica Moldova a depăşit pragul psihologic de 10 mii de infectări. Până acum, sunt raportate 367 de decese asociate noului tip de coronavirus.