Cultură

Expoziţie manifest, dedicată Reginei Maria, vernisată la Centrul "Constantin Brâncuşi" din Chişinău

Expoziţie manifest, dedicată Reginei Maria, vernisată la Centrul "Constantin Brâncuşi" din Chişinău

O expoziţie manifest, dedicată Reginei Maria, a fost vernisată la Centrul "Constantin Brâncuşi" din Chişinău. Autorii sunt trei sculptori, care au prezentat propuneri pentru monumentul reginei ce urmează să fie edificat în scuarul Liceului "Gheorghe Asachi" din Chişinău. Asta, în timp ce Asociaţia "Monumentum" are opera aproape finisată. Artiştii plastici susţin că au fost înscrişi într-un concurs anunţat de Ministerul Culturii, care ulterior ar fi fost anulat. La rândul său, ministrul Culturii declară că ultimul cuvânt în această dispUtă îl va avea Consiliul Naţional pentru Monumente.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA :Expoziţia Regina Maria a României- Ecouri contemporane prezintă publicului creaţiile a trei sculptori şi o reprezintă pe regina Maria în diferite perioade ale vieţii.

În 2022, Asociaţia "Monumentum" din Chişinău a lansat un concurs de selectare a sculptorului care urma să realizeze monumentul Reginei Maria a României. La scurt timp, a fost ales câştigătorul proiectului, Veaceslav Jigliţchi, care a şi început lucrarea. Un an mai târziu, şi Ministerul Culturii de la Chişinău a anunţat propriul concurs pentru acelaşi proiect, la care s-au înscris mai mulţi sculptori. Aceştia nu au mai reuşit să-şi prezinte schiţele deoarece concursul a fost anulat. Totuşi, trei dintre ei şi-au prezentat proiectele în cadrul unei expoziţii la Chişinău.

VLADLEN BABCINEŢCHI, artist plastic, Iaşi: În cadrul proiectului, expun macheta Reginei Maria şi prezenţa noastră, a tuturor autorilor vine dintr-un spirit civic, ca o manifestare a rolului artistului în societate şi dorim practic să semnalăm posibilitatea unei creaţii profesioniste care urmează a fi amplasată în spaţiul public din Chişinău.

VICTOR MACOVEI, sculptor: De fapt noi cunoaştem că la moment Asociaţia Monumentum este ocupată cu ridicarea monumentului reginei, dar ceea ce vedem noi pur şi simplu ne-a împins ca să deschidem expoziţia aceasta. Cel mai important pentru noi este ca noi să stăm într-o parte, dar vizitatorii singuri să aleagă.

ION ZDERCIUC, sculptor: În secţia noastră de sculptură se lucrează referitor la acest proiect. Proiectul este destul de vast, se lucrează de mult timp la el, dar noi am fost mai pasivi. Până la urmă ne-am hotărât toţi trei să inaugurăm această expoziţie pentru publicul larg.

Preşedintele Asociaţiei "Monumentum", Iulian Rusanovschi, susţine că, acum doi ani, a obţinut toate actele privind organizarea concursului de edificare a monumentului Reginei Maria la Chişinău.

IULIAN RUSANOVSCHI, președintele Asociației "Monumentum": Trebuie să fie foarte clar că între concursul organizat de Monumentum din 2022 organizat absolut legal şi concursul Ministerului Culturii din 2023 nu există nici o legătură. Iar ultima instituţie şi-a asumat acest pretins drept pentru că aşa a dorit ea şi eu nu pot să condamn acest lucru. Însă, de cealaltă parte, sculptorii care au rămas supăraţi pe faptul că Ministerul Culturii şi-a anulat concursul la 1 decembrie 2023 trebuie să înţeleagă un singur lucru, nu este vina asociaţiei.

Solicitat de TVR MOLDOVA, minisitrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu o reacţie.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii din Republica Moldova: Noi am anulat concursul pentru că de fapt, l-am anunţat în susţinerea acelui proiect pentru a găsi o variantă mai bună. AO Monumentum la un moment dat s-a răzgândit şi nu a mai vrut să colaboreze cu Ministerul Culturii. Acest monument când va fi el gata trebuie oricum să primească avizul pozitiv al Consiliului Monumentelor de For Public. Noi ne preocupăm doar de valoarea artistică a monumentului.

Expoziţia manifest poate fi vizitată la Centrul "Constantin Brâncuşi" din Chişinău până pe 16 mai. Monumentul Reginei Maria a României este în proces de lucru, iar potrivit Asociaţiei "Monumentum", acesta urmează să fie inaugurat în luna decembrie a acestui an.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter