Politic

Sondaj: 57% dintre basarabeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE

video

Crește numărul cetățenilor care cred că Republica Moldova a ales o cale corectă. Cel puțin asta arată cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBC Research, la comanda Comunității WatchDog. Potrivit studiului, majoritatea cetățenilor ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE. A crescut și numărul celor care vad Chişinăul în NATO.

Întrebați ce cred despre direcţia în care se îndreaptă Republica Moldova, 45 la sută dintre respodenți au declarat că ţara a ales o cale greșită, iar 41 de procente cred că e una corectă, în creștere față de sondajele anterioare.

VASILE CANTARJI  CBS Research: „Traiectoria acestui indicator s-a schimbat, începând să se îmbunătățească. Vedem că suntem aproape de momentul când cele două linii, verde – reprezintă direcția corectă și roșie - direcția greșită, sunt pe cale de  a se întâlni.”

VALERIU PAȘA președinte, Comunitatea WatchDog: „Este surprinzător faptul că acest aparent optimism, în comparație cu anii precedenți, nu neapărat se regăsește într-o creștere a susținerii partidului de guvernare.”

Potrivit sondajului, 57 la sută dintre respondenți ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 34 de procente şi-ar da votul pentru Uniunea Vamală Euroasiatică. Numărul celor care vor ca Republica Moldova să fie parte a NATO este într-o ușoară creștere.

CARTON1    sursa:watchdog.md
ADERAREA R.MOLDOVA LA UE SAU UV EUROASIATICĂ

UE      -  56,5%
UV EUROASIATICĂ – 34,8%

CARTON 2   sursa:watchdog.md
CUM AȚI VOTA LA UN REFERENDUM PRIVIND INTEGRAREA R. MOLDOVA ÎN NATO?

PENTRU  - 34%
ÎMPOTRIVĂ – 47,5%

VALERIU PAȘA președinte, Comunitatea WatchDog: „Această creștere este constantă din momentul agresiunii F.Ruse impotriva Ucrainei. Un aspect important, este că pentru prima dată, din ce mi-aduc aminte din sondajele anterioare din ultimii 17 ani, sunt mai puțin de jumătate din cei care se opun, ar vota contra aderării R. Moldova la NATO. Sunt și unele afirmații false. Faptul că 38% din cetățeni cred că F. Rusă este principala piața de desfacere, care cumpără cea mai multă producție din RM, este un neadevăr. Un alt aspect care vizează procesul de integrarea europeană a RM, vedem că aproape jumătate cred că aderarea la UE va duce la pierderea totală a pieții din Rusia… asta nu este adevărat, aceste lucruri trebuie explicate.”

Sondajul mai arată că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor, a 46%. Este urmată de Ion Ceban, cu 36%,  Igor Dodon, cu 34 la sută, și Vladimir Voronin cu 33%. Ilan Șor este lider la capitolul neîncredere în rândul populației - peste 52 la sută.

CÂTĂ ÎNCREDERE AVEȚI ÎN:
MAIA SANDU      46,1%
ION CEBAN           36,7%
IGOR DODON       35,6%
VLADIMIR VORONIN   33,3%
DORIN RECEAN     33,0%
IGOR GROSU         29,4%
ION CHICU             29,1%

Întrebați pe cine ar vota la alegerile prezidențiale, peste 35% au răspuns că pentru Maia Sandu, aproape 16% pentru Igor Dodon, iar puțin peste 5 la sută și-ar da votul pentru Ion Chicu sau Ion Ceban.

DACĂ, DUMINICĂ, AR AVEA LOC ALEGERI PREZIDENȚIALE, PE CINE AȚI VOTA?
MAIA SANDU        35,1%
IGOR DODON       15,8%
ION CHICU            5,6%
ION CEBAN           5,4%
VLADIMIR VORONIN  4,6%

Studiul mai arată că patru partide din R. Moldova ar avea șanse să ajungă în Parlament. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, care ar acumula aproape 30 la sută dintre voturile celor deciși, Partidul Socialiștilor ar avea 22,6%, iar Partidul "Șansă" și Partidul Comuniștilor ar aduna 6,1% și, respectiv, 4,9 la sută dintre voturile celor chestionați.

DACĂ, DUMINICĂ, S-AR ORGANIZA ALEGERI PARLAMENTARE, CU CE PARTID AȚI VOTA?
PAS      29,8%
PSRM  16,2%
PP ȘANSA  6,1%
PCRM    4,9%

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1008 persoane, în perioada 6-13 aprilie, la comanda Comunității WatchDog.md, în cadrul proiectului "Menținerea rezistenței istituțiilor democratice în R.Moldova". Marja de eroare este de +-3%.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter