Politic

Dezbateri la APCE despre viitorul Republicii Moldova. Mihai Popșoi: Guvernul de la Chişinău şi-a propus să îndeplinescă reformele necesare

video

Republica Moldova a fost subiectul dezbaterilor de aseară din plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Membrii APCE l-au întrebat pe ministrul de Externe de la Chişinău, Mihai Popşoi, despre îndeplinirea reformelor recomandate de Bruxelles, paşii înainte făcuţi în procesul de integrare europeană dar şi viitorul referendum, care se va desfăşura odată cu scrutinul prezidențial. Oficialii de la Strasbourg s-au arătat îngrijorați de situaţia de securitate din regiune.

MIHAI POPŞOI ministrul afacerilor Externe, Republica Moldova: „Cu nouă ani în urmă, fostul secretarul general se referea la Republica Moldova ca la un stat capturat. A fost un diagnostic dureros, dar adevărat. Acest lucru a mobilizat forțele politice sănătoase pentru acțiune. În ultimii ani, am investit toată energia noastră pentru a curăța corupția din sistemul judiciar, pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și media.”

Guvernul de la Chişinău şi-a propus să îndeplinescă reformele necesare, să depășească actualele provocări şi avanseze pe calea europeană, a mai declarat Mihai Popşoi. Membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei s-au arătat interesaţi de provocările dinspre Rusia. TITUS CORLĂŢEAN membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: „Vă confruntați cu provocări foarte serioase și atacuri hibride venite din Rusia sau din proximitatea sa. Și asta se întâmplă chiar înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul pentru integrarea europeană, care va avea loc în octombrie anul acesta.”

OLEKSII GONCHARENKO membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: „Nu este acum momentul potrivit să rezolvăm problema Transnistriei? Și a doua întrebare este despre neutralitatea Moldovei. Vedem că pentru Putin neutralitatea înseamnă: vă rugăm să veniți și să ne atacați. Nu este timpul ca Republica Moldova să înceapă să se miște nu doar către Uniunea Europeană ci și către NATO?”

MIHAI POPŞOI ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova: „Atâta timp cât există un pic de speranță că putem avea o soluție pașnică a conflictului, nu vom renunța niciodată. Când vine vorba de neutralitate, conform sondajelor, aproximativ un sfert din populație este în favoarea aderării la NATO. Încă trebuie să muncim din greu pentru a le explica cetățenilor noștri ce înseamnă actualul statut de neutralitate. Eforturile implică o muncă puternică în încercarea de a sparge acel zid al propagandei rusești.”

În timpul vizitei de lucru de la Strasbourg, şeful diplomaţiei de la Chişinău, Mihai Popşoi, a discutat şi cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, cu Președintele Comisiei de la Veneția, Claire Bazy–Malaurie, şi cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Theodoros Rousopoulos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter