Actualitate

O nouă dispută între Primăria Chişinău şi Guvern

O nouă dispută între Primăria Chişinău şi Guvern

O nouă dispută între Primăria Chişinău şi Guvern. Municipalitatea se plânge că nu poate transfera bani primăriilor din suburbii pentru că Ministerul Finanţelor ar bloca tranzacţiile. De cealaltă parte, cei de la Minister spun că problema e a Primăriei pentru că nu a votat bugetul municipal, deşi au trecut patru luni din acest an.

Viceprimarul Olga Ursu susţine că Primăria Chisinau a prezentat mai multe soluţii pentru a debloca situaţia, însă au fost respinse de către Ministerul Finanţelor.


OLGA URSU viceprimar pe domeniul economic: „Municipalitatea nu poate să tranfere bani suburbiilor pentru investiţii, bani pe care noi i-am planificat în bugetul pentru anul 2024 şi această sumă este de peste 100 de milioane. Astăzi suntem încă în imposibilitatea efectuării acestor transferuri, dar aceste investiţii sunt pentru reparaţiile capitale în şcoli şi grădiniţe, iluminat stradal”.





Ministerul  Finanţelor a precizat că acest subiect a fost discutat într-o şedinţă cu toate părţile implicate, însă o soluţie nu poate fi identificată atâta timp cât Consiliul Municipal nu votează bugetul pentru anul 2024.



COMUNICATUL MINISTERULUI FINANŢELOR: „Subiectul respectiv a fost discutat pe 12 aprilie în cadrul unei şedinţe la care au participat reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, ai APL-ului din suburbii şi ai Primăriei Chişinău. Problema ţine de neaprobarea bugetului municipal, respectiv, Ministerul Finanţelor nu are pârghii legale în acest sens. Părţile au convenit că vor analiza şi examina subiectul respectiv în vederea identificării aspectelor legale de deblocare a acestei situaţii".


Expertul în finanţe publice, Viorel Gîrbu, susţine că unica soluţie este ca Primăria să aprobe bugetul municipal.


VIOREL GÎRBU expert în finanţe publice: „Situaţia dată poate fi depăşită doar în cazul Municipalitatea şi anume Consiliul Municipal aprobă bugetul. Este o problemă pur politică. Sunt forţe politice care au fost votate să reprezintă interesul cetăţenilor în CMC şi aceste forţe politice regretabil decid să se comporte în această manieră, să nu aprobe bugetul, iar acest lucru se răsfrânge asupra activităţii administraţiei din municipiul Chişinău”.


Potrivit legislației, Primăria era obligată sǎ aprobe bugetul municipal până pe 10 decembrie 2023. Lucru care nu s-a întâplat nici până în ziua de astăzi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter