Social

Vacanțele în Grecia vor fi mai scumpe în acest an

video

Vacanțele în Grecia vor fi mai scumpe în acest an. Se întâmplă după ce autorităţile elene au introdus o aşa numită taxă pentru climă şi o nouă lege, conform căreia doar 30 la sută din suprafața fiecărei plaje poate fi ocupată de șezlonguri. Astfel, un sejur în ţara cu plaje impresionante şi orașe pitorești, în care ajung anual peste 20 mii de turişti basarabeni, va costa cu peste 10 % mai mult faţă de 2023.

Grecia se află în topul celor trei destinaţii preferate de către basarabeni atunci când vine vorba despre vacanţele de vară. În acest an, un sejur de şapte zile pentru două persoane va costa în medie 1 000 de euro.

„Trebuie să-ţi iei şi o recreaţie după un an de muncă, cu familia să te exteriorizezi de toate problemele şi clar că plecăm. 

– Aţi pregătit un buget pentru vacanţă? – Cam un jur de o mie d eeuro pentru o persoană.”

„Dacă de ales între Turcia şi Grecia, prefer Grecia. Timpul e frumos, alimentaţia, serviciile care sunt prestate şi nu îmi place all inclusive. Mai mult îmi place să călătoresc, să merg undeva, să vizitez locurile.”

„În Grecia am fost cu vre-o trei ani în urmă. Preţurile erau destul de compatibile cu ale noastre. Cât aţi fi gata să scoateţi din buzunar pentru o vacanţă? – Eu cred că undeva 1500 de euro pentru două persoane.”

În acest an, turiştii care vor ajunge în Grecia vor plăti o nouă taxă, de climă Se întâmplă după ce, anul trecut, ţara a fost devastată de incendii de vegetație și inundații puternice.

MARIANA CEBOTARI, director, agenţie de turism: „Autorităţile greceşti au impus o taxă ecologică de 1,5 euro pentru o persoană, pe zi, care va crea un buget pentru protejarea plajelor, protejarea naturii. Per general s-a înregistrat o creştere de aproximativ 10 % la preţul pachetelor turistice. Indiferent dacă acesta e un hotel care include doar dejun, dejun şi cină sau totul inclus. Deci, faţă de anul 2023, creşterea de preţ este de aproximativ 10 la sută.”

Potrivit noului regulament, 70 la sută din suprafața fiecărei plaje din Grecia trebuie să rămână liberă și gratuită pentru turiștii care doresc să stea la soare pe propriul prosop. Asfel, şi preţurile pentru șezlonguri vor fi mai mari.

MARIANA SÎRBU, director, agenţie de turism: „Dacă anul trecut 10-15 euro setul, acum o să fie cu 10-15 % mai mult şi respectiv băuturile la plajă tot o să fie mai scumpe din motiv că o să fie mai puţine şezlonguri şi ei sunt cumva nevoiţi să acopere aceste cheltuieli.”

Potrivit Serviciului National de Statistica al Greciei, ţara se află pe locul 15 în lume în topul destinaţiilor turistice, fiind vizitată anual de aproximativ 15 milioane de turişti.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter