Actualitate

Echipa TVR MOLDOVA a fost intimidată la Aeroport atât de Poliţia de Frontieră cât și de simpatizanții Evgheniei Guțul

Echipa TVR MOLDOVA a fost intimidată la Aeroport atât de Poliţia de Frontieră cât și de simpatizanții Evgheniei Guțul

Scandal, îmbrânceli şi haos. Asta a fost atmosfera de aseară, la Aeroportul Internaţional Chişinău, unde a aterizat aeronava în care se afla Evghenia Guţul, başcanul UTA Găgăuzia, şi mai multe persoane care au însoţit-o într-o vizită de mai bine de o săptămână la Moscova. Ca de fiecare dată, ea a fost aşteptată de un grup de oameni care ar fi fost aduşi organizat, dar şi de reprezentanţii unor televiziuni afiliate fugarului Ilan Şor. Echipa TVR MOLDOVA a fost intimidată atât de Poliţia de Frontieră, care a încercat să ne impiedice accesul în sala de aşteptare, cât şi de simpatizanţii başcanului, care au bruscat reporterul.

Chemaţi, vă rog, şeful de tură pentru că vreau să discut, să întrebăm în baza căror reguli nu mi se permite să intru pe teritoriul Aeroportului. De ce alte televiziuni au acces dar TVR Moldova – nu?

Reprezentanţii Poliţiei de frontieră nu au permis echipei noastre de filmare să intre în sala de aşteptare a Aeroportului Internaţional Chişinău, asta deşi alte trei televiziuni afiliate fugarului ilan Şor se aflau deja în terminal. Nu am primit o explicaţie pentru această decizie ieri, iar astăzi ofiţerul de presă nu a fost de găsit la telefon pentru explicaţii. În scurt timp, agenţii de securitate au anunţat că este alertă cu bombă şi au insistat ca toată lumea să fie evacuată din clădire. Asta a generat un adevărat scandal în aerogară.


-Oferiţi explicaţii! Bombă sau un avion va cădea, cu pistoale fug pe aici, explicaţi care este motivul! Ştiu ce se petrece, vreţi să reţineţi başcanul.
-Haideţi cu mine, veţi sta lângă mine cât au loc verificările.
-Haideţi, noi nu ne temem, mergem trei oameni şi nu ne temem.

În cele din urmă, reporterul TVR MOLDOVA a reuşit să filmeze cu telefonul mobil momentul în care Evghenia Guţul s-a apropiat de cei care o aşteptau.

EVGHENIA GUŢUL başcanul Autonomiei Găgăuze: „-Doamna Guţul, pentru ce aţi fost oprită, aţi fost audiată?
-Vă mulţumesc!
-Da, am fost supusă audierii.”


Susţinătorii başcanului au fost agresivi cu echipa noastră de filmare şi au bruscat reporterul atunci când a încercat să afle de la Guţul detalii despre vizita ei la Moscova dar şi opinia başcanului despre un potenţial dosar pentru trădare de patrie pe care i l-ar putea intenta Procuratura.

EVGHENIA GUŢUL başcanul Autonomiei Găgăuze: „-De ce nu răspundeţi la întrebările jurnaliştilor?
-Eu nu înţeleg limba dvs.
-Voi încerca în limba rusă.
-Lăsaţi-o în pace, e obosită.”

Serviciul de presă al procuraturii nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune dacă a fost sau nu audiată Guţul sau celelalte persoane care o însoţeau. Pentru agenţia TASS, consilierul başcanului, Iuri Kuznetsov, a spus că patru mebri ai delegaţiei, inclusiv Evghenia Guţul, ar fi fost supuşi unor percheziţii în Aeroport, iar după câteva ore toţi au fost eliberaţi. 

Tot ieri, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu a făcut câteva precizări despre mersul anchetei în dosarul de finaţare ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal, în care Evghenia Guţul a fost pusă sub învinuire.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „-Săptămâna viitoare este o primă şedinţă. Să meargă procesul înainte.
-Probe sunt suficiente, din câte înţeleg.
-Absolut, acolo sunt dovezi bine-merci, şi sume, şi imagini, şi mărturii. Iar unii colaborează cu ancheta, înţeleg. Noi am modificat legislaţia prin care încurajăm cei care vor să colaboreze să depună mărturii.”

Pe 21 aprilie condamnatul penal Ilan Şor a organizat la Moscova un eveniment la care au fost prezenţi şi liderii mai multor partide politice afiliate lui. Tot acolo s-a anunţat crearea unui bloc politic numit "Victorie". Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a precizat că aceste acţiuni pot fi considerate un atentat la securitatea Republicii Moldova. Iar analiştii politici afirmă că, prin acest eveniment de propagandă, Moscova recunoaște încă o dată că mizează pe aceşti politicieni pentru a-şi păstra influența în Republica Moldova şi că este foarte important ca autorităţile de la Chişinău să reacţioneze ferm.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter