Social

A fost 40 de ani profesoară, iar acum merge la cantina socială pentru o masă caldă. Povestea unei beneficiare a campaniei „Masa Bucuriei”, derulată de Misiunea Socială Diaconia

post-img
Masa Bucuriei

Doamna Irina are ochi blajini și e mereu sociabilă cu voluntarii și oamenii care așteaptă, la fel ca și Dumneaei, o masă caldă la cantina socială mobilă. Zâmbește și pare că nu ar avea vreo problemă la cei aproape 80 de ani. „E a treia primăvară de când vin aici să iau mâncare”, povestește emoționată.. „40 de ani i-am dedicat elevilor mei. Mă simțeam utilă și mi se părea pe-atunci că așa va fi mereu. Dar au venit bătrânețile și am rămas doar cu amintirile. E trist, dar se vede că aceasta e soarta mea. Nu am cu cine mă bate.”

A muncit toată viața în calitate de învățătoare de limba rusă. Astăzi are o pensie de 3800 de lei. Cheltuie cu grijă fiecare bănuț și e recunoscătoare că poate economisi pe mâncare datorită prânzului de la cantină.

Soțul meu e imobilizat la pat de 10 ani. Îl îngrijesc, îl hrănesc și îi sunt alături. E greu, e foarte greu, dar ne avem unul pe celălalt și mă liniștesc că pot fi utilă și că ne descurcăm noi doi. Pensiile se cam împart între medicamente și facturi, de aceea tot ce ne servesc aici tinerii sunt bucate pe care cu greu ni le-am putea permite.

Am întrebat-o dacă are copii și a fost singurul moment în care nu i-au mai ajuns zâmbete. Ochii i s-au umplut de lacrimi și a dat de înțeles că nu ar vrea să abordeze acest subiect pentru că doare. „Avem o fiică. Singură, fără o familie și bolnavă și ea. O ajutăm și pe ea cu ce putem.

De 11 ani, în rândul de la cantină stau oamenii care ieri au fost activi social, iar la bătrânețe au ajuns singuri, față în față cu sărăcia și lipsurile. Prânzul cald zilnic e puținul pe care îl putem oferi. E un dar atât de necesar pentru acești oameni. Cantina e unicul loc de socializare și speranță, iar pentru tânăra generație e modul în care exersează bunătatea prin fapte. Sprijină acest serviciu printr-o donație. Pe 27 aprilie participă la colecta națională de alimente.

Toate resursele acumulate în campanie sunt distribuite oamenilor nevoiași pe parcursul anului sub formă de pachete alimentare sau prânzuri calde.

Toți cei care vor să sprijine proiectul sunt îndemnați să se înregistreze în calitate de voluntari: https://masabucuriei.md/#contact-section 

Donațiile financiare în sprijinul cauzei pot fi realizate și online. Cu 20 lei, poate fi asigurat un prânz cald zilnic pentru un beneficiar al cantinelor sociale: https://masabucuriei.md/#pricing-section 

Donația ta, poate umple farfuria unui flămând!

Campania este realizată în Parteneriate pentru servicii de cantină socială finanțat de European Union in the Republic of Moldova, cofinanțat și implementat de Keystone Moldova, AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova și Misiunea Socială „Diaconia”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter